M ville fälla regeringen med stöd av SD

M-utspel satte regeringsmakten på spel. Men bara KD gav sitt stöd till en gemensam alliansbudget, och därmed blåstes en eventuell regeringskris av.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För en kort stund rådde en stor ovisshet, angående svensk politisk framtid. I torsdags förmiddag meddelade Moderaterna att de var redo att lägga fram en gemensam alliansbudget till hösten, vilket skulle kunna leda till regeringskris, och eventuellt omval.

Hoten om att alliansen skulle fälla regeringen, med passivt stöd från Sverigedemokraterna, föll dock ganska snart platt till marken.

Centerpartiet var först ut med att sänka idén om en gemensam alliansbudget.

– Moderaternas förslag är inget som vi delar, meddelade Annie Lööf, då hon kallade till pressträff.

Hon var tydlig med att hennes parti inte ville göra sig beroende av Sverigedemokraterna, och hon hade förvarnats om Moderaternas utspel kvällen före. Inom kort kom också Liberalerna fram till samma ställningstagande.

Sist ut i Alliansens kvartett var Kristdemokraterna, som ställde sig bakom Moderaternas utspel.

Partiet har tidigare varit inne på en gemensam alliansbudget, och Ebba Busch Thor menade att det som hänt nu var att Moderaterna anslutit sig till KD:s linje.

Men:

– Det hade varit bättre om vi lagt fram det här som ett gemensamt besked, säger Ebba Busch Thor, till Dagens Nyheter.

Det som till en början såg ut som ett hårt slag mot den rödgröna regeringen, vändes snart till ett ifrågasättande om alliansen över huvud taget finns kvar, då sprickan i regeringsfrågan är så uppenbar.

”Dags för Centern och Liberalerna att säga farväl till alliansen och bilda motstånd mot det brunblåa blocket i svensk politik”, kommenterade exempelvis den socialdemokratiska debattören, tillika präst, Helle Klein på sin blogg.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra hamnade också i skottgluggen, då hon inte hade täckning för sitt utspel hos sina samarbetspartier.

Men i den påföljande debatten har också Centerpartiet och Liberalerna pekats ut som något slags svikare, som hellre stödjer en socialdemokratiskt ledd regering än tar makten själva, då SD med största sannolikhet skulle ge en enad allians sitt stöd.

Läs fler artiklar om Moderaterna

Alla tidigare artiklar