Majoritet av svenskar vill tillåta bön på kristna förskolor

En majoritet av svenskarna är positivt inställda till frivillig bordsbön på förskolor som drivs på kristen grund. Det visar en Sifoundersökning som Dagen har beställt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förra veckan skrev Dagen om Krubbans förskola i Umeå som drivs av Frälsningsarmén. Efter kritik från kommunen hade förskolan strukit ordet ”amen” vid måltiderna och i stället tackade barnen för sol, regn och mat med en ramsa.

I en Sifoundersökning har Dagen samtidigt ställt frågan ”Tycker du att förskolor på kristen grund ska tillåtas be frivillig bordsbön med barnen eller tycker du inte det?”. 51 procent av svenskarna svarade att bordsbön bör vara tillåtet. 41 procent svarade att bordsbön inte bör vara tillåtet. 9 procent var tveksamma eller inte visste vad de tycker.

Liberaler vill förbjuda religiösa friskolor 

Bland de som skulle ha röstat på Liberalerna om det var val i dag var motsvarande siffror 45 procent, respektive 53 och 2 procent.

– Religiösa friskolor är en fråga som engagerar, och jag har respekt för att det finns åsikter som går isär, säger Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor, till Dagen.

Liberala kvinnor fattade vid sitt landsmöte i maj med stor majoritet beslut om att alla religiösa förskolor och friskolor i Sverige ska förbjudas. Därmed vill de gå ett steg längre än moderpartiet som hittills bara har sagt nej till nyetableringar av religiösa friskolor.

97816.jpg– Det är min fortsatta uppfattning att vi ska stå upp för rätten att få undervisning i den egna religionen, men att den undervisningen inte behöver ske i skolan. Skolan ska vara en neutral plats att mötas på för alla barn oavsett religion, kultur eller etnicitet. Det kommer jag och Liberala kvinnor att fortsätta kämpa för, säger Gulan Avci.

Liberalerna vill inte ha konfessionell utbildning

I höst samlas Liberalerna till landsmöte och Gulan Avci har tillsammans med sju andra företrädare lämnat in en motion med förslag om att all utbildning i skolan ska vara icke-konfessionell.

L och V-sympatisörer mest negativa till bön

Bland allianspartierna är de liberala väljarna mest negativa till frivillig bordsbön på förskolor. Och vid en jämförelse mellan samtliga riksdagspartier är det bara Vänsterpartiets sympatisörer som är mer negativa. I den gruppen säger 63 procent nej medan 30 procent är positivt inställda till bordsbön.

Kristdemokrater och miljöpartister är mest positiva – där säger 79 procent respektive 68 procent att bordsbön bör vara tillåtet.

Olle Burell (S): Skeptisk till svenska kyrkans skolor

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad, har tidigare sagt sig vara negativ till att Svenska kyrkan driver förskolor. Han har också hävdat att många kyrkligt aktiva socialdemokrater håller med honom.

97880.jpg– Efter 16 år i kyrkomötet är min gissning att en förkrossande majoritet av socialdemokraterna är skeptiska till att kyrkan lägger pengar och kraft på att starta förskolor, sa han till Kyrkans Tidning i maj.

Läs också: Socialdemokraterna beslutar: Bort med bön och religiösa inslag i skolan
 

Hälften av S-väljarna är positiva

Att Dagens Sifoundersökning visar att 47 procent av de socialdemokratiska väljarna är positiva till frivillig bordsbön i kristna förskolor är enligt Olle Burell en helt annan sak.

– Det jag har uttalat mig om är den organisatoriska frågan. Ska Svenska kyrkan driva förskolor? Som ordförande i ett kyrkoråd tänker jag mycket på hur Svenska kyrkan ska nå så många barn som möjligt. En gång i tiden var jag också lite lockad av tanken på att starta förskola, men jag har insett att det tar mycket tid och kraft att driva egna förskolor – och att bara är en liten del av alla barn berörs vilket alltså bidrar till segregation. Då är det bättre att satsa på barnverksamhet som är öppen för alla.

– Dessutom kan det vara så att socialdemokrater som svarade att de är positiva till frivillig bordsbön såg det som ett bättre alternativ än obligatorisk bordsbön.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården