Malmös kyrkoherde Anders Ekhem köps ut för 1,7 miljoner

Efter knappt fyra år på posten som kyrkoherde för Svenska kyrkan i Malmö köps Anders Ekhem ut för 23 månadslöner eller 1,7 miljoner kronor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt ett pressmeddelande har en överenskommelse gjorts mellan kyrkorådet och Anders Ekhem, vilket innebär att han lämnar sitt uppdrag som kyrkoherde.

"Ingen egentlig konflikt"

Av pressmeddelandet framgår inte att det skulle ligga någon egentlig konflikt bakom beslutet. Men Kyrkans tidning uppger att bakgrunden till utköpet handlar om att kyrkorådet och Anders Ekhem har haft olika uppfattningar i "vissa ledningsfrågor". Anders Ekhem ska bland annat ha utökat sin ledningsgrupp utan att informera kyrkorådet.

"Har fattat beslut ingen kände till"

– Anders har fattat en del beslut som vi i kyrkorådet inte känt till. Inte ens jag som ordförande. Och så kan vi inte ha det, säger kyrkorådets ordförande Claes Block till Kyrkans tidning.

Även andra frågor kan ligga bakom

I bakgrunden finns även kontroverser vid tillsättningar av prästtjänster. Dessutom uppger Claes Block att det finns en konflikt om hur Svenska kyrkan i Malmö, som är landets största pastorat, ska organiseras i framtiden.

Anders Ekhem är arbetsbefriad med full lön från och med i dag, måndag. Samtidigt inleds arbetet med att hitta en ersättare.