Mammor i Syrien förlorar sina barn när pappan dör

Två miljoner kronor återstår för att barnhemmet Little Angel i Damaskus ska byggas klart. Eftersom mammor i Syrien enligt sharialagarna inte får träffa sina barn när pappan dör är behovet extra stort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi har byggt källarvåningen och bottenvåningen och har nu skickat materialet på prov innan vi sätter igång med de övriga våningarna, berättar Timoteos Matta El-Khouri.

Han är projektets kontaktperson på plats och även biskop i det syrisk-ortodoxa patriarkatet i Damaskus. Det är nämligen patriarkatet som står som ägare till hemmet. Och finansieringen kommer direkt från Sverige.

– Min syster har med hjälp av opinionsbildaren Nuri Kino lyckats samla in sex miljoner kronor hittills genom sina kontakter och den gala som hon anordnade förra året, säger Silvia Samuelsson Waak, syster till entreprenören Gunilla von Platen och administratör i projektet.

– Nu fattas två miljoner kronor och de hoppas vi lyckas jaga rätt på innan jul.

Får inte behålla barnen

Det som gör situationen med föräldralösa barn extra svår i Syrien är att de stränga sharialagarna inte tillåter mamman att ha kvar vårdnaden om sina barn om maken dör eller lämnar familjen. Hon tvingas lämna sina barn till släktingar eller till ett barnhem. Detta har de ansvariga kyrkliga företrädarna kunnat kringgå en aning när de låtit anställa mammor på barnhemmet så att de på så sätt får fortsätta vara nära sina barn.

För tillfället är barnen på ett kloster i närheten av bygget och tas om hand av nunnorna där. När hemmet kommer att stå klart är svårt att säga eftersom det oroliga läget gör att vissa saker tar längre tid än vanligt, som att få in byggmaterial i landet. Men Timoteos Matta El-Khouri förklarar över den sprakiga telefonlinjen att det ska vara klart åtminstone inom ett år.

– Vi litar på Gud och vet att vi har stöd från människor utanför Syriens gränser. Om det inte vore för alla de i Sverige som samlar in pengar hade vi inte kunnat genomföra detta, säger han.

Idén till barnhemmet tog snurr för ett drygt år sedan när den syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Afrem ll Karim besökte Stockholm för första gången. IS hade invaderat stora områden i Syrien och kriget pågick som värst.

”Vad kan jag göra för att hjälpa till?”, undrade Gunilla von Platen, med rötter i Turkiet, och fick till svar att göra något för alla de föräldralösa barn som inte hade någonstans att ta vägen efter IS härjningar.

Lyxig gala

– Min syster sa direkt att hon ville hjälpa till med detta, berättar Silvia Samuelsson Waak.

– Hon har verkligen jobbat stenhårt. Bland annat lyckades hon samla in fyra miljoner kronor på galan, Little Angel, som hölls i augusti förra året.

Dagen har tidigare skrivit om galan som lockade gräddan av Stockholms societet till att vara med och skänka. Det anordnades en auktion från Bukowskis och man kunde bland annat buda på saker som en föreläsning av Jenny Nordberg, en dag med Camilla Thulin och upplevelsen att få följa med Avicii i hans flygplan. Inga pengar skulle gå till administration utan direkt till bygget av barnhemmet.

– Vi gör det för att hjälpa syrisk-ortodoxa patriarkatet, men framför allt gör vi det för alla dessa utsatta barn, säger Silvia Samuelsson Waak.