”Många kristna i Ryssland stödjer Putin”

I Ryssland vänder sig nu många unga mot korruptionen i samhället.Protesterna har lett till massiva polisinsatser.Men Rysslandskännaren Rauli Lehtonen menar att president Putin är så populär att hans ställning inte är hotad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I helgen samlades tusentals människor i drygt 80 ryska städer för att protestera mot korruptionen i samhället. Eftersom demonstranterna saknade tillstånd slog polisen till och grep flera hundra personer, däribland oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Protesterna är de största på flera år.

Rauli Lehtonen har lång erfarenhet av Ryssland, bland annat inom missionsorganisationen Ljus i Öster. I dag är han ordförande för regionrådet för Euroasien inom Pingst internationellt. Han menar att det är svårt att veta varför det blir demonstrationer just nu.

— Men om man tror att det är spontana folkliga protester så kan det helt enkelt vara så att det blivit så många droppar att bägaren till slut svämmar över, säger han.

Missnöje i befolkningen

De sanktioner som EU och andra västländer infört mot Ryssland efter annekteringen av Krim påverkar människors vardag. Rauli Lehtonen berättar att priserna på många varor har gått upp medan andra produkter försvunnit helt, vilket skapar missnöje i breda befolkningslager.

— Folk börjar fråga sig vad de kan göra. Då är korruptionen en tydlig fråga, för det är något som drabbar alla samhällskategorier. Det är något som är lätt att ena människor kring, säger han.

Använder sig av sociala medier

Ryska tidningar och tv-kanaler brukar inte förmedla nyheter som gynnar den ryska oppositionen. Aleksej Navalnyj har dock valt en annan väg för att organisera protesterna. Han och hans medarbetare använder sig skickligt av sociala medier för att undgå censuren. På så sätt når de och mobiliserar speciellt de unga.

— Det är något som inte staten riktigt har lyckats kontrollera, säger han.

Efter de stora demonstrationerna 2011 har dock nya lagar införts vilka gör det olagligt att delta i demonstrationer som saknar tillstånd.

— De lagarna har påverkat människor och gör dem rädda för att delta i samma omfattning som för 5-6 år sedan. Men de unga, som inte har den rädslan från Sovjettiden, de vågar. Men de är inte tillräckligt många för att det ska bli en folkrörelse.

Demonstrationerna handlar om korruptionen i samhället, inte om krav på mer demokrati eller på mänskliga rättigheter, ämnen som är känsliga i det ryska samhället.

— Men jag tror att demokratifrågan bubblar i bakgrunden. Den kan komma i nästa steg, säger han.

Populär bland ryssar

Rauli Lehtonen tror dock inte att demonstrationerna utgör något verkligt hot mot Putins ställning. Han är fortfarande populär bland vanliga ryssar.

— Även många kristna, som drabbats av att evangelisation och mission begränsats i Ryssland, stödjer honom. Det finns ingen oppositionspolitiker som kan utmana honom.

Många ryssar upplever att Ryssland hotas av omvärlden. Rauli Lehtonen menar att ryska medier förmedlat bilden av att Putin är den starke ledaren som kan skydda och leda landet mot yttre fiender.

— Men jag tror att den yngre generationen, som inte ser på tv eller läser tidningar utan följer sociala medier, kan bli mer kritisk till makthavarna. Då kan det bli spänningar mellan olika generationer.

Protesterna kommer inte leda till något regimskifte, tror Rauli Lehtonen. Däremot kan Putin möjligen initiera en kampanj mot korruption.

Ryssland

Vladimir Putin har i praktiken styrt Ryssland sedan han vann presidentvalet år 2000.

Efter valet 2011 gick tiotusentals människor ut på gatorna för att protestera mot valfusk, men Putin utsågs ändå till segrare.

I västvärlden är kritiken hård mot Putin, men i Ryssland har han ett starkt stöd.

Det är dock svårt att finna tillförlitliga undersökningar av den ryska opinionen.