Många lovord efter EU:s folkmordsbeslut

Fantastiskt. Viktigt. Historiskt. Stororden kommer fram efter Europaparlamentets beslut att erkänna att IS begår folkmord på kristna. Samtidigt är alla överens om att kampen mot IS är långtifrån över.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Fantastiskt, ropar Nuri Kino i telefonen, strax efter omröstningen i EU-parlamentet.

Han grundade för ett och ett halvt år sedan organisationen A Demand for Action för att få upp de kristnas situation i Irak och Syrien på agendan, och för att sätta stopp på det som han länge benämnt som ett folkmord. Han, och hela organisationen, har varit med i lobbyarbetet inför EU-parlamentets omröstning, och även om Nuri Kino säger att det bara är en delseger är han glad som en vinnare, där han vill tacka allt och alla.

- Oerhört, oerhört, oerhört glädjande. Det här är ett viktigt steg i vår kamp. Lars Adaktusson är en hjälte, det här är större än vad jag kan sätta ord på, det här är ett bevis på att det går att kämpa, att man aldrig får ge upp, trots motgångar och uppförsbackar. Det har varit värt varenda tår, varenda sömnlös natt. I dag har offren fått upprättelse.

Trots glädjen i det fattade beslutet är Nuri Kino samtidigt medveten om att IS inte försvinner bara för att en EU-resolution röstats igenom. Nu gäller det att resolutionen implementeras. Själv ska han till USA för att bedriva lobbyarbete, för att få till ett folkmordserkännande även där. Men han vänder sig också till Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), och tycker att det är dags att regeringen gör samma erkännande som EU precis gjort.

- Nu måste Wallström ta sig i kragen och se på fakta. Det pågår ett folkmord och vi måste sätta stopp för det.

Inför omröstningen har Nuri Kino gått ut i hård kritik mot Svenska kyrkan, som han inte tycker ställer upp tillräckligt mycket för sina utsatta trossyskon i Mellanöstern. Men EU-parlamentets beslut möttes av en snabb replik från ärkebiskop Antje Jackelén.

"Viktigt erkännande från EU-parlamentet idag. Pågående folkmord i Syrien. Må bön och arbete skydda systrar och bröder från våldets fasor", twittrade hon ut någon timme efter omröstningen.

Karin Wiborn, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, säger också att det här är viktigt, inte minst för alla de kristna som flytt till Sverige, och vars kyrkor är en del av den kristna ekumeniska gemenskapen.

- Vi har alla känt av och engagerat oss, och lider med kristna systrar och bröder. Det här är viktigt för alla kyrkor. Nu vill man bara att det ska sluta, att det blir fred, säger hon till Dagen.

Något mer återhållsamma tongångar kommer från Svante Lundgren, folkmordsforskare som jobbar på Assyriska riksförbundet, och på så sätt kommit nära de berörda kristna minoriteterna, assyrier, syrianer och kaldéer.

- Det är inte så att nu har vi räddat de här folken, riktigt så enkelt är det inte, säger han om EU-beslutet.

- Det är klart att Europaparlamentet har tyngd, inte minst när det här sker med så stor majoritet. Men det är FN:s säkerhetsråd som kan säkerställa det här, det är dit frågan om folkmord ska föras, men då handlar det om stormaktspolitik. Och det kan vara ett cyniskt spel och man vet aldrig vart det leder.

Svante Lundgren hoppas att den antagna resolutionen ska leda till att omvärlden agerar och sätter stopp för IS illdåd. Men han poängterar samtidigt att EU-parlamentet tidigare, även det på Lars Adaktussons initiativ, röstat igenom en resolution om en fredad zon för religiösa minoriteter i Irak.

- Han har själv medgett, i en intervju med Dagen, att det inte lett till något resultat.

Den enda konkreta effekten hittills är mer psykologisk. Många av de drabbade känner att de i och med beslutet får upprättelse, ett kvitto på att omvärlden ser dem och deras lidande.