Många skämtar om Trumps uttalande om Sverige

Förväxlade president Trump Sverige med Pakistan? Det är en av teorierna bakom uttalandet att "något hemskt" hände i Sverige fredag kväll. Nu kräver Sveriges ambassad i Washington ett klargörande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var under ett tal på lördagskvällen som presidenten tog upp Sverige som ett varnande exempel när det gäller flyktingpolitiken i Europa. President Trump talade om Bryssel, om Nice och Paris och terrorattentaten där.

"Se på vad som händer", sade presidenten. "Vi måste se till att vårt land är tryggt. Se på det som händer i Tyskland, se på vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem kunde tro det?"

President Trump förklarade inte närmare vilken händelse han syftade på, och för många svenskar kom det som en total överraskning att någon större dramatisk händelse skulle ha inträffat just den kvällen.

"Svenskarna är förbluffade", konstaterar New York Times. Andra var ännu skarpare. "Sverige? Terrorattack? Vad har du rökt?" skrev förre moderatledaren och statsministern Carl Bildt på Twitter.

På Twitter finns också en ström av förslag på vilka "hemska" saker som hänt i Sverige under den särskilda hashtagen (vinjetten) #lastnightinsweden - till exempel köttbullestöld, utebliven pizzaleverans eller "substantiella truppförflyttningar gjorda av en sjuåring i norra Stockholm" (kd-politikern Jakob Forssmeds förslag - med bild på ett sällskapsspel).

Det finns flera mera allvarligt syftande teorier om vad Trump kan ha menat. Tidningen Expressen lanserar tillsammans med brittiska tidningen The Guardian tanken att Donald Trump helt enkelt blandade ihop Sverige med Pakistan. I Pakistan dödades 80 personer i fredags i ett självmordsdåd.

Andra tror att Trump talar mer generellt om Sverige utifrån ett inslag i programmet "Tucker Carson Tonight" som sändes nyligen på den konservativa tv-kanalen Fox News. Där intervjuades filmaren Ami Horowitz, som besökt Sverige och gjort ett reportage om vad det svenska flyktingmottagandet lett till.

I den intervjun sade Horowitz att det inte var länge sedan den första islamistiska terrorattacken inträffade i Sverige. Han syftade troligtvis på Taimour Abdulwahabs självmordsattack i Stockholm - men den utfördes för sex år sedan.

Tidningen Aftonbladet har granskat några av de påståenden som gjordes i Fox-inslaget, och betonar att många av dem helt enkelt är fel.

Henrik Selin på Utrikespolitiska institutet är lika förbluffad som många andra svenskar över presidentens uttalande.

– Jag har ingen aning om vad han syftar på, säger han till New York Times. Men troligtvis hänger det här ihop med att det har funnits mycket negativ rapportering om Sverige, eftersom Sverige har tagit emot mycket flyktingar.

Sent söndag eftermiddag bekräftar Sveriges ambassad i Washington DC för TT att man kontaktat USA:s UD för att få klarhet om Donald Trumps uttalande om Sverige.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
Debatt