24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Marcus Birro lunchade med SD-toppar

Strax efter att Göran Hägglund meddelat sin avgång twittrade författaren Marcus Birro: "Göran Hägglund avgår. Hör av er, KD..." Några timmar senare sågs han luncha med toppar inom Sverigedemokraterna.

Det var vid 13-tiden som Birro mötte Sverigedemokraternas partiledare Mattias Karlsson och riksdagsledamoten Linus Bylund för en lunch i centrala Stockholm.

Skälet sägs ha varit att bolla en idé – oklart av vilken karaktär.

– Vi har vissa delade erfarenheter av att utstå mycket hat och hot på grund av våra åsikter, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Han tillägger samtidigt att det inte finns några planer att försöka värva honom till partiet.

Marcus Birro själv tonar ner dramatiken kring lunchmötet.

– Jag har ingen ambition att engagera mig i SD. Jag anser också att jag är fri att äta lunch med vem jag vill. Det får man i ett fritt land, skriver han i ett mejl till Metro.

Den tweet som Birro i dag publicerade efter Hägglunds avgång anspelar på en händelse 2011. Han gick då offentligt ut och berättade att han var intresserad av att bli KD:s nya partiledare – ett uttalande han senare fick ångra.

Efter att det blivit känt drog nämligen TV4 öronen åt sig och nekade honom ett utlovat jobb som programledare för Kvällsöppet.

Joakim Lundgren

Joakim Lundgren är reporter på Dagen.

Fler artiklar