Maria Ferm (MP) skriver under juluppropet

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson går på kyrkornas linje, och trotsar den rödgröna regeringens nuvarande politik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har bestämt mig för att skriva under juluppropet, säger Maria Ferm, till Dagen.

Hon är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, som innan partiet gick in i regeringssamarbete var drivande i att föra fram MP:s migrationsvänliga linje. Hon har varit med på resan, där regeringspartierna S och MP tillsammans fattade beslutet att tillfälligt lägga om asylpolitiken, till EU:s miniminivå.

Nu väljer alltså Maria Ferm att skriva på ett upprop som är riktat mot den lagstiftning som hennes eget parti varit med och infört.

Varför?

– För att det är ett viktigt initiativ för en human migrationspolitik och det är i den riktningen Miljöpartiet vill arbeta framöver. Det är oerhört viktiga frågor som lyfts i juluppropet, både vad gäller utsatta barns situation samt rätten att återförenas med sin familj. Det är frågor som jag tycker är oerhört viktiga och som jag vill stödja.

MP har varit med och beslutat om de nuvarande reglerna som juluppropet vänder sig mot. Är det inte din uppgift att försvara den förda politiken?

– Jo, och vi står upp för den och för de beslut vi var med och fattade. När vi genomförde lagstiftningen var det ett oerhört svårt beslut för hela partiet. Vi jobbar för en mer human flyktpolitik, men då hade vi inte något bättre alternativ på bordet, säger Maria Ferm.

Hon menar att lagstiftningen hade blivit ännu hårdare om Miljöpartiet hade dragit sig ur. En åsikt som MP förde fram redan direkt efter att överenskommelsen var tagen.

– Självklart tar jag ansvar för det beslutet, men nu lägger vi all vår kraft för att få en mer human flyktingpolitik i framtiden. Det är något vi arbetar för idag och som hela partiet brinner för, därför är det självklart att ställa sig bakom det här, säger hon, och syftar då på juluppropet.

Hur många miljöpartister har egentligen skrivit under?

– Jag tror det är ganska många. De som går med i den gröna rörelsen gör det ofta för klimat- och miljöfrågor samt mänskliga rättigheter, det är de frågorna som är grunden i mångas engagemang.

Du skriver i juluppropet under på familjeåterförening. Hur vill du att MP jobbar med det, inom ramen för regeringssamarbetet?

– Vi har sagt att vi så snart som möjligt vill återgå till en humanare flyktpolitik, och undanröja de praktiska hinder som finns för familjeåterförening.

– Lagstiftningen är tillfällig och upphävs automatiskt om tre år, med en kontrollstation om två år för att bedöma om det finns behov av lagstiftningen det sista året. Där jobbar vi på alla sätt vi kan för att till exempel snabbare kunna ge alla rätt till familjeåterförening.

Maria Ferm säger att MP har ett kongressbeslut på att så snabbt som möjligt återgå till en mer generös migrationspolitik, det finns en bred enighet om detta i partiet.

Vad tror du att Socialdemokraterna säger om att MP:s migrationspolitiska företrädare skriver under juluppropet?

– Jag ser det som naturligt för MP att börja gå åt ett mer humant håll, med rätt till familjeåterförening, att vi ska skydda utsatta barn på flykt, det är ett rimligt mål för alla.

– Vi har tagit ansvar för lagstiftningen, det är ingen hemlighet att det är ditåt vi jobbar. Men det var ett exceptionellt läge förra hösten, säger Maria Ferm.

Hon berättar också att inom ramen för regeringssamarbetet jobbar MP för att få till en mer mjukare lagstiftning. Som exempel tar hon upp att ensamkommande flyktingbarn fått rätt att stanna under en längre tid om de studerar på gymnasiet, och kan inte utvisas bara för att de fyllt 18 år.

– Vi gör det vi kan för att få till en bättre politik framöver, säger Maria Ferm.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning