Massaker på kristna i Centralafrikanska republiken

Våldsdådet är det värsta på länge i ett land som försökt lägga våld och instabilitet bakom sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i fredags som rebeller från den gruppering som tidigare gjort sig känd som "Seleka-rebellerna" attackerade byn. Ndomete ligger cirka 35 mil norr om huvudstaden Bangui.

Enligt en av president Fautsin-Archagen Touaderas närmaste män dödades 26 personer i massakern. Rebellerna gick från dörr till dörr och dödade kristna, skriver tidningen Morning Star.

"Seleka-rebellerna" upplöstes formellt år 2013 av den dåvarande presidenten Michel Djotodia, som själv är muslim. Men det finns fortfarande Seleka-rebeller runt om i landet som gör räder och utför våldsbrott, och numera finns också en kristen milis som ibland har svarat med våld mot muslimer, enligt Reuters.

Under oroligheterna i fredags försökte fredsbevarande FN-styrkor som finns i landet ingripa och skilja de två stridande grupperna åt. FN-styrkorna, MINUSCA, lyckades till sist med sitt uppdrag, men först efter att 26 människor dött. De fredsbevarande insatserna kommer nu att förstärkas i regionen, skriver Reuters.

President Touaderas, som tillträdde i februari i år, har haft som mål att stävja våldet i landet. Men rebeller och våldsamma grupperingar är fortsatt starka framförallt på landsbygden.

Fakta:

Lilla Erstagården