Mats Hermansson backar: Klockringningen i Almedalen var överilad

Under onsdagseftermiddagen orsakade ett seminarium med Thomas Gür stor uppståndelse i Almedalen och därefter i sociala medier. Seminariet, som hölls på kyrkbacken utanför domkyrkan i Visby, avbröts av att domprosten Mats Hermansson lät kyrkklockorna ringa för att överrösta talet. Nu ångrar han tilltaget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Domprosten i Visby domkyrka, Mats Hermansson, fick under onsdagen kännedom om ett oannonserat seminarium som hölls precis utanför domkyrkan. Seminariet hölls av debattören Thomas Gür, och handlade om invandring.

Mats Hermansson och flera kollegor ska ha tyckt att innehållet i seminariet var oförenligt med vad Svenska kyrkan står för. Efter att ha tillkallat polis tog domprosten alltså beslutet att ringa i kyrkklockorna i protest för att överrösta och få stopp på seminariet. 

Skarp kritik

Klockringningen mötte starka reaktioner, och senare på onsdagskvällen backade domprosten om sitt agerande. Via Svenska kyrkans hemsida kom ett uttalande signerat domprosten.

”Beslutet att ringa i klockorna var överilat, situationen motiverade inte den åtgärden”, skriver Mats Hermansson.

Se också: TV: Här avbryts seminariet av kyrkklockorna

 

”Kände oss hotade”

Han skriver även i uttalande att klockringningen föregicks av att personalen i kyrkan kände sig hotad. 

”Deltagare i mötet tog domkyrkans utplacerade möbler och stämningen var obehaglig. Jag kontaktade polis för att få hjälp att hantera situationen och valde även efter en stund att starta kyrkans klockor” skriver han.

Domkyrkan önskar fortsatt att inga politiska möten hålls utanför kyrkan, skriver han i uttalandet.

Läs mer: Thomas Gür: ”Orimligt att kyrkan varnar för fara under vårt seminarium”

 

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.

Lilla Erstagården