Medlemmar berättar om häktade pastorns dröm

Den senaste veckan har många församlingsmedlemmar omvärderat bilden av den häktade Knutbypastorn.
Flera av dem har sökt upp polisen på nytt, däribland den 26-åriga grannfrun som uppges ha haft en relation med den före detta församlingsföreståndaren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När den 26-åriga kvinnan släpptes ur häktet för drygt en vecka sedan var hon nervös. Hon visste inte hur hennes nära och kära skulle ta emot henne.

– Hon var lite orolig inför sin egen situation, för hur hon skulle ses när hon släpptes efter att ha suttit misstänkt. Men hon har uppenbarligen fått ett starkt stöd av familj och församling i den här situationen. Det har hon upplevt väldigt positivt, säger advokat Roger Häggquist.

Har tagit avstånd från pastorn

Församlingsledningen lyssnade på hennes berättelse och tog avstånd från den 32-årige pastorn som misstänks för medhjälp till mordet på sin fru och mordförsök på 26-åringens make.

Efter att kvinnan släppts har hon konfronterats med uppgiften om att pastorn kan ha haft fler kvinnoaffärer. Det har förändrat hennes bild av honom.

– Det har dykt upp uppgifter under tidens gång, inte minst sedan hon släpptes ur häktet. Efteråt har hon fått höra om pastorns kontakter med andra personer och det har gjort att hennes bild förändrats.

Handlar det om kontakter med andra kvinnor?

– Ja. Bland annat kontakten med den nu mordmisstänkta kvinnan som hon inte känt till tidigare. Det har gjort att hon ser saker och ting i ett annat ljus än tidigare.

I början av veckan besökte 26-åringen och ett antal övriga församlingsmedlemmar polisen i Uppsala för att lämna kompletterande uppgifter kring pastorns uppträdande i samband med mordet.

De har bland annat berättat om en dröm som han hade före mordet. Han sa att han upplevde att något hemskt skulle hända hans hustru.

– Det sägs att han har haft ett varsel av något slag, säger Häggquist.

Om detta är uppgifter som hans klient nämnt i tidigare förhör vill han inte kommentera.

Barnflickan vacklar

Den 26-åriga kvinnan vill fortfarande inte tro att pastorn är skyldig till mordet.

– Hon hoppas att han inte är inblandad i något av det som hänt. Men hon känner sig mer tvivlande än inledningsvis. Då var hon helt övertygad om att han inte hade något att göra med detta. Nu vet hon varken ut eller in, säger Roger Häggquist.

Pastorsfamiljens barnflicka, som var den första som häktades misstänkt för mordet på pastorns fru, har också fått sig en tankeställare. Under veckan har hon fått veta att församlingen har tagit avstånd från den häktade pastorn.

– Det kanske kan få henne att omvärdera en del, säger hennes advokat Christer Söderberg.

Han berättar att barnflickan är glad och lättad över att vapnet har hittats. Hon befinner sig fortfarande på Huddinge sjukhus där hon genomgår en rättspsykiatrisk undersökning och tycker att hon har fått mycket hjälp och stöd från avdelningens psykologer och terapeuter. Nästa vecka flyttas hon troligen tillbaka till häktet i Uppsala och eventuellt hålls nya förhör redan på söndag.

Vill vara i fred

Pastor Peter Gembäck vill inte kommentera vad medlemmarna sagt i förhör. Enligt uppgifter till Nya Dagen tillhör han själv, och kollegan Kim Wincent, den grupp som uppsökte polisen tidigare i veckan.

– Det är polisens sak. Jag vill inte gå ut med vad vi har sagt i förhör, säger han.

Just nu vill församlingen vara i fred för att försöka reda ut hur de ska ställa sig till allt som hänt.

– Det har visat sig att pastorn inte riktigt är den vi trodde att han var. Nu håller vi på och omprövar allt. Det är många frågor, vad var sant, vad var fel, vad blev det av det här? Nu måste vi få landa.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar