Medlemsfusk gav miljonböter för norsk kyrka

Oslo katolska stift ska betala en miljon norska kronor i böter för att ha fuskat med medlemssiffrorna. Dessutom riskerar ekonomichefen upp till sex års fängelse för grovt bedrägeri.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Med hjälp av telefonkataloger skrev Oslo katolska stift under flera års tid in nya medlemmar med katolsk-klingande namn i sina register. Det gav i sin tur högre statsbidrag, men när allt uppdagades polisanmäldes stiftet – och dess biskop Bernt Eidsvig.

"Som verksamhetsledare och ekonomichef vid Oslo katolska stift skickade Thuan Cong Pham årligen in ansökningar om statligt stöd till landshövdingen i Oslo och Akershus, och uppgav där medlemmar som erhållits genom den ovan beskrivna metoden ("telefonboksmetoden"). Det ansöktes därför om statligt stöd för personer som inte var medlemmar i Oslo katolska stift", skriver åklagaren i domslutet.

Biskop Eidsvig slipper däremot straff eftersom åklagaren inte anser att det är bevisat att biskopen hade gett instruktioner om "telefonkatalogsmetoden". Åklagaren anser också att utredningen har visat att det är inte är klart vilken kunskap Eidsvig faktiskt hade om hur registreringen gick till.

Eidsvig har i polisförhör sagt att han hade fått besked om att de som ansvarade för registreringen hade funnit "genvägar". Men det finns inte några vittnesmål om att Eidsvig skulle ha varit bekant med "telefonkatalogsmetoden." Och enligt förhör förstod inte Eidsvig "dimensionerna" i registreringsförfarandet.

– Vi noterar med tillfredsställelse att åklagarens slutsats sammanfaller med vår ståndpunkt – att det inte finns någon grund för ett kriminellt anspråk mot honom, säger Bernt Eidsvigs försvarare Erling O. Lyngtveit i en kommentar till tidningen Vårt land.

Thuan Cong Phams försvarare, advokat Anders Brosveet, är inte lika nöjd.

– Vi är förvånade över att åklagaren går vidare med ett åtal för bedrägeri, vilket kräver att man måste ha haft för avsikt att göra en obefogad vinst. Han (Thuan Cong Pham) ska dömas utifrån sin egen uppfattning om bidragsregler när ansökningarna skickades in. Att landshövdingen och åklagaren anser att hans tolkning av lagen är felaktig spelar inte någon roll för frågan om straffansvar. Min klient har aldrig försökt att få oberättigade pengar, säger Brosveet till norska Dagbladet.

Som en konsekvens av den systematiskt felaktiga medlemsregistreringen har landshövdingen i Oslo och Akerhus tidigare krävt att utbetalda bidrag på över 40 miljoner norska kronor ska betalas tillbaka från Oslo katolska stift.

Den juridiska processen börjar nu på fredag, den 2 december, och beräknas pågå i en vecka.