Mehdi blev kristen och startade gratis språkskola

I väntan på Migrationsverkets beslut lärde sig Mehdi svenska på egen hand. Sedan startade han svenskakurser för andra invandrare.
– Utan uppehållstillstånd kan jag inte göra mycket. Men samtidigt känner jag att jag bara måste hjälpa människor, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mehdi och hans fru Maryam kom till Sverige från Iran år 2012. De har inte fått uppehållstillstånd, men väntar nu på Migrationsverkets besked i ett nytt ärende.

För tre år sedan blev både Mehdi och Maryam kristna. Sedan dess har deras syn på sin tillvaro helt förändrats.

– Ett nytt liv har kommit till oss. Trots att vi har det svårt ekonomiskt så är vi jätteglada. Livet är inte pengar, utan Jesus. Och mitt hjärta säger att det är mitt jobb att hjälpa andra, säger Mehdi.

Gratis språkundervisning

I väntan på Migrationsverkets besked har Mehdi startat gratis språkundervisning för människor i samma situation som han själv.

– Jag vet att jag inte är svensk, och jag är inte utbildad lärare men jag hade en idé. Jag kan lära ut det jag har lärt mig och det är jätteviktigt för dem att lära sig svenska.

Utbildad flygplanstekniker

Mehdi själv lärde sig svenska genom att surfa på olika sidor på internet. Sedan fick han tag i några böcker från SFI. Mehdi är utbildad flygplanstekniker och talar både persiska och engelska. Han förstår även lite azerbajdzjanska och turkiska, vilket gör att han kan kommunicera med många flyktinggrupper som söker uppehållstillstånd i Sverige. Mehdi tycker att det är kul att lära sig språk men många av hans elever har det betydligt svårare med inlärningen.

– En del har aldrig gått i skolan. En man är 45 år och visste inte ens vad alfabetet är för något, så jag behövde börja med att förklara det. Ibland vet de inte hur man använder penna eller suddgummi.

Mehdi berättar att han gör allt för att de ska lära sig grunderna i svensk grammatik. Men ofta måste han börja med att bara repetera bokstäverna.

– Det är jätteviktigt. Jag säger till dem att i framtiden måste ni kunna prata svenska, sitt inte bara hemma utan kom och lär er. Nu har jag tid och jag är här.

För ett år sedan började Mehdi ge sina första lektioner i svenska. Han fick kontakt med Röda korset i Arbrå och Bollnäs som har hjälpt honom. Numera har han lektioner tre dagar i veckan i Arbrå-Undersviks församling och två dagar i veckan på Röda korset, som också förser honom med pärmar, pennor och papperskopior.

Affischerar på anslagstavlor

För att sprida information om klasserna sätter han upp affischer på olika anslagstavlor. Vissa dagar kommer många, andra dagar är eleverna färre. Oavsett antalet är Mehdi glad över att få hjälpa andra. Det kan vara utmanande men det är väldigt roligt, menar han.

– Jag försöker uppmuntra dem att fortsätta att träna när det känns svårt. Jesus sa att vi ska gå och ge ut till andra människor. Han skickar mig. Ibland pratar jag med muslimer och afghaner om min nya tro. De vet att jag är kristen. En del kommer inte till mina klasser för att de vet att jag har konverterat, men det gör inget. Jag fortsätter att be för dem, säger Mehdi.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar