Mehmet Kaplan avgår

Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister. Det framkom på en presskonferens i dag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har i dag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd. Jag har beviljat begäran, säger statsminister Stefan Löfven som inledning på presskonferensen. 

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs, därför väljer jag att kliva åt sidan, säger Mehmet Kaplan.

Läs Elisabeth Sandlunds kommentar: Besvärande situation blev ohållbar

– Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti, men mitt engagemang får nu ta andra former än att sitta i regeringen. Mer dramatiskt än så behöver det faktiskt inte bli, säger Kaplan.

"Inte en bekräftelse"

Han säger att hans avgång inte ska ses som en bekräftelse på att de uppgifter som spridits om honom är riktiga.

– Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det. Därför kan jag tryggt välja att kliva av när situationen gör det svårt för mig att göra det som mitt parti och regeringen har att göra, säger Kaplan.

– Vi ses i arbetet för en bättre värld, säger Mehmet Kaplan.

Delar Kaplans bedömning

Statsministern säger att han delar Kaplans bedömning att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta sitt arbete som bostadsminister, men att Kaplan gjort ett bra arbete som bostadsminister.

– Han har gjort bedömningen att han inte kan verka som statsråd, säger Löfven.

Stefan Löfven uppger att han inte kände till Mehmet Kaplans uttalande om Israel och nazisterna från 2009 när han utsåg sin regering.

– När vi bildar regering så går vi igenom sådant mycket noggrannt. Vid det tillfället kom inte detta fram, säger Löfven.

– Mehmet Kaplan har under lång tid arbetat med att skapa dialog mellan människor från olika grupper och organisationer, även de som står långt ifrån honom. Jag har lärt känna Mehmet Kaplan som en man med humanistiska och demokratiska värderingar. Men ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt och om detta får det inte råda några som helst tvivel eller tveksamheter. Mehmet Kaplan har därför kommit fram till att han bör fortsätta sitt politiska engagemang utanför regeringen. Jag önskar honom all välgång i sitt fortsatta arbete.

MP-ledningen kommenterar

"Som kollegor till Mehmet Kaplan har vi på nära håll i många år sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ av mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa", skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson i ett skriftligt uttalande.

"Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte igår, inte idag, och inte imorgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism", fortsätter de.

"Mehmets beslut att begära avsked som statsråd är förståeligt. Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut. Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner."

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar

Minister sedan 2014

  • Mehmet Kaplan är 44 år gammal. Han är född den 18 juli 1971 i Gaziantep, Turkiet. Kaplan bor i Stockholm. Han är gift och har två barn.
  • Kaplan har varit bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister sedan 2014. Tidigare var han gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp (2010-2014), riksdagsledamot (2006-2014) och ledamot av Miljöpartiets partistyrelse (2003-2011).