Mehmet Kaplan jämförde israeler med nazister i tv-samtal

Blåsvädret kring Mehmet Kaplan (MP) fortsätter sedan det avslöjats att bostadsministern jämfört israeler med nazister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är Svenska Dagbladet som tagit del av en inspelning som sänts i Öppna kanalen. Den 27 mars 2009 deltog Mehmet Kaplan i ett samtal om islamofobi som spelades in och sändes av den lokala tv-stationen Somali Star. Kaplan, vid detta tillfälle ledamot i såväl riksdagen som Miljöpartiets styrelse, samtalar med bland andra en lokal präst och en representant för Antidiskrimineringsbyrån.

I videon säger Kaplan följande:

"Och det intressanta och som jag ska återkomma till i min bildserie sen är att israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet."

Idéhistorikern Henrik Bachner, som forskar om antisemitism, ifrågasätter Kaplans sätt att formulera sig.

– Det är ett omdömeslöst och enfaldigt sätt att diskutera Israel-Palestina-konflikten på, säger Henrik Bachner till Svenska Dagbladet.

Bostadsministern vill inte låta sig intervjuas av SvD utan väljer att lämna en skriftlig kommentar.

"Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck", skriver Mehmet Kaplan som också understryker att antisemitism är en av de största farorna han ser i samhället.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Debatt