23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Migrationsavtal med Turkiet i fara

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tror att EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet är i farozonen.

– Risken är stor. Framgången hittills i pakten är skör. President (Recep Tayyip) Erdogan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, säger han till Österrikiska tidningen Kurier.

Uppgörelsen har lett till ett minskat antal flyktingar men avtalet är i fara efter det misslyckade kuppförsöket mot Turkiets president Erdogan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att EU och USA ska "sköta sina egna affärer" efter att väst har uttryckt oro över den stora utrensning som sker av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade kuppen.

– Vissa ger oss råd. De säger att de är oroliga. Sköt era egna affärer! Se på era egna handlingar, sa Erdogan i ett tal från presidentpalatset.

Turkiet har frihetsberövat över 18 000 personer efter kuppen, vilket har fått Bryssel att varna för att landets EU-medlemskap kan vara i farozonen.

– De här länderna eller ledarna som inte oroar sig över Turkiets demokrati, vårt folks liv, folkets framtid – medan de är så oroliga över kuppmakarna – kan inte vara våra vänner, säger Erdogan.

Han lovar att vidta lagliga åtgärder för att straffa förövarna.

EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger att han vill se fakta om hur de här personerna behandlas.

– Och om det finns det minsta tvivel om att de behandlas opassande kommer konsekvenserna att bli oundvikliga, säger han till tidningen Süddeutche Zeitung.

Fler artiklar