Migrationsuppror i KD överspelat

Kravet på att KD ska ta fram en ny mjukare migrationspolitik, som 81 kommunalråd motionerat om, är i stort sett utagerat.
Det som återstår att ta strid för på rikstinget i oktober är att få bort de tillfälliga uppehållstillstånden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

81 KD-politiker satte sin underskrift på motionen som gick till hårt angrepp mot partiets migrationspolitik, som ansågs vara för hård och tuff. De ville se en förändring, och ett av kraven som framfördes var att ta fram en helt ny asyl- och migrationspolitik.

Det var främst kommunpolitiker som låg bakom det interna upproret, och deras önskan om förändring hade kunnat bli en mycket het potatis på KD:s riksting i slutet av oktober.

Men efter att partiledningen gjort en rad utspel där de gått kritikerna inom partiet till mötes har de arga rösterna tystnat.

Har tagit tydlig ställning

Det handlar om att KD tagit tydlig ställning för familjeåterförening och det handlar om att KD lagt förslag om att återinföra synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter som asylskäl. I ett utspel kopplade partistyrelsen ihop förslaget med de afghanska ungdomar som demonstrerar på Medborgarplatsen i hopp om amnesti, och Ebba Busch Thor menade att många av dem skulle kunna få stanna om denna ändring infördes.

En av de drivande

Magnus Jacobsson, kommunalråd i Uddevalla, var en av de drivande krafterna i att skriva motionen. Han håller med om att mycket av det som föreslogs redan har uppfyllts.

– I princip alla utspel partistyrelsen gjort efter vår motion har gått i vår riktning. Min bild är att partistyrelsen har lyssnat till oss, säger han till Dagen.

Han får medhåll från David Lega, kommunalråd i Göteborg, som också var en viktig kraft då motionen skrevs.

– När vi skrev motionen var vi i ett läge där folk var osäkra var vi stod, säger han till Dagen.

– Det är lätt att säga i efterhand, men hade jag fått skriva om motionen hade jag inte skrivit att vi ville ha en ny migrationspolitik, utan en tydligare.

David Lega menar att det på grund av ordvalet blev fel fokus på debatten efteråt.

– Syftet med motionen var att vi skulle bli tydliga, och det har vi blivit nu, säger han.

Även om kommunpolitikernas uppror därmed verkar vara överspelat finns det fortfarande frågor där det gnisslar. Exempelvis att KD förespråkar tillfälliga uppehållstillstånd.

– Här finns en tydlig konflikt med oss som jobbar lokalt i kommunerna, och med dem som sitter i riksdagen, säger Magnus Jacobsson.

– För det är vi som jobbar ute i kommunerna som får hantera de här ungdomarna som har fått två års uppehållstillstånd och som är nervösa för vad som ska hända då tiden är på väg att ta slut.

Bara ta emot kvotflyktingar

Magnus Jacobsson säger att han förstår att tillfälliga uppehållstillstånd kan vara nödvändigt i sällsynta fall, som vid den tillfälliga lag som antogs efter flyktingkatastrofen 2015. Man han tycker inte att det ska vara normalläge.

– Det kommer fortfarande vara debatt om KD:s migrationspolitik, men den kommer inte att handla om vår motion i sin helhet. Debatten på rikstinget kommer troligtvis att ske på två fronter, dels vi som inte vill ha tillfälliga uppehållstillstånd, dels KDU som vill få igenom att vi i stort sett bara ska ta emot kvotflyktingar.

KD:s riksting inleds den 20 oktober i Uppsala, och handlingarna där partistyrelsen svarar på alla inkomna motioner är inte offentliggjord än. Men vad Dagen erfar kommer kommunpolitikernas motion att varken få ja eller nej av partistyrelsen, utan enbart besvaras. Det vill säga partistyrelsen anser att förslagen ligger i linje med den politik som redan förs.