Miljöpartist tar strid för köpfri söndag även i Sverige

Köpfria söndagar skulle bryta normen att vi människor bara är kunder och konsumenter. Det menar Annika Lillemets, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tillsammans med partikollegan Stina Bergström skrev hon 2012 en motion om en köpfri dag i veckan. Den gick inte igenom men debatten blev bra, menar hon.

– En del tyckte att vi moraliserade genom att föreslå något sådant. Men det finns mycket som talar för, säger Annika Lillemets till Dagen.

Hon lyfter fram miljöaspekten och påpekar att om alla konsumerade som svenskar skulle vi redan nu behöva flera jordklot.

– Vi hetsas av massiv livsstilspropaganda i form av reklam till att shoppa slut på vårt enda jordklot i en rasande fart. Men varken de som har råd att delta i köpfesten eller de som inte har, blir lyckligare av det.

Förbättrad folkhälsa

Minskade öppettider i affärer skulle kunna bidra till förbättrad folkhälsa genom att minska den stress många lider av.

– Det skulle betyda mycket för alla de handelsanställda och butiksägare som tvingas jobba när andra är lediga, menar Annika Lillemets.

Att människan inte är skapad enbart för att arbeta utan behöver tid till återhämtning är ingen ny insikt. Ett av de tio budorden i Bibeln talar om att vi behöver en vilodag.

– Kanske är det den första kända arbetsskyddslagstiftningen någonsin. Den är lika relevant i dag som på Gamla testamentets tid.

Söndagsöppet sedan 1970-talet

I Sverige har butiker varit söndagsöppna ända sedan början av 1970-talet. Normen att vi blir lyckligare om vi konsumerar mera tycker hon är torftig men framför allt ohållbar.

– I dag handlar mycket om att vi ska vara lönsamma och anställningsbara. I stället borde vi diskutera mer om människovärde och vilka värderingar som styr oss.

Hon tycker att reklamen bör begränsas, till exempel genom att ändra marknadsförings- lagen så att oadresserad direktreklam bara får delas ut till hushåll som ger sitt samtycke.

– En annan åtgärd skulle kunna vara att skapa fler icke-kommersiella frizoner i det offentliga rummet.

Är det dags för en ny motion om en köpfri söndag i veckan?

– Ja, varför inte? Behovet av en förändring är kanske större än någonsin.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården