Miljöpartister ställer ultimatum om vapenexport

MP bör lämna regeringen om Sverige inte sätter stopp för vapenexport till diktaturer, anser flera riksdagsledamöter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är inför Miljöpartiets kommande kongress som kravet på ett demokratikriterium förs fram. Kravet kommer från flera riksdagsledamöter, som anser att frågan är så pass viktig att hela regeringssamarbetet kan stå på spel.

– Vapenexport till diktaturer strider mot våra grundvärderingar. Vi ska inte gå över lik för att prioritera vinster till krigsindustrin, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets, en av MP:s riksdagsledamöter som öppet tar debatten, rapporterar Ekot.

Ekot har pratat med flera miljöpartister som är inne på samma linje, men flera vill vara anonyma. För tillfället håller regeringen på att ta fram ett lagförslag, baserat på KEX-utredningen, och troligtvis ska förslaget presenteras innan sommaren.

Utbrytargrupp

En annan som öppet säger att frågan om vapenexport är så pass viktig att hela regeringssamarbetet hänger på det är Carl Schlyter. Han har bland annat skrivit en motion i frågan till MP-kongressen, och menar att nu finns en unik chans att få en lag där vapenexport till diktaturer förbjuds.

Både Carl Schlyter och Annika Lillemets tillhör den grupp som nyligen valde att trotsa partiledningen, och gå sin egen väg i riksdagsarbetet. Efter en kort period avslutade de sitt interna uppror mot partiledningen, som de menade svikit Miljöpartiets ideal under regeringssamarbetet. Men nu väljer de alltså att återigen rikta skarp kritik mot sitt eget parti.

MP:s partiledning har avvisat kraven som kommer från de egna riksdagsledamötena. 

 

 

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Debatt