Minst 44 döda i explosioner i egyptiska kyrkor

Två kyrkor i Egypten har utsatts för attentat. I staden Tanta ska minst 27 människor ha mist livet och minst 78 personer skadats. I Alexandria, där 16 dödsoffer krävdes och 41 personer skadades, utfördes attentatet av en självmordsbombare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mar Girgis-kyrkan, eller St. George koptiska kyrka, finns i staden Tanta i Nildeltat, norr om huvudstaden Kairo. Den koptiska församlingen firade palmsöndagen, inledningen på påskveckan, när firandet bröts av detonationen i kyrkan, rapporterar CNN.

Säkerhetskällor uppger att explosionen skedde inne i kyrkan och filmer som cirkulerar på sociala medier visar hur en folksamling samlats utanför kyrkan strax efteråt.

Timmar efter påvebesök

Vid Markuskyrkan i Alexandria – där den koptiska kyrkans påve Tawadros II hade deltagit i mässan – ska explosionen, några timmar senare, ha ägt rum på utsidan.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den har utfört dåden i Tanta och Alexandria.

Har hänt tidigare

I december utsattes kopternas största katedral, belägen i Kairo, för ett blodigt bombdåd. Det attentatet var det allvarligaste på flera år mot Egyptens kristna. Många av de närmare 30 dödsoffren och cirka 50 skadade i december var kvinnor eller barn.

Amnesty skrev i mars i en rapport: "Koptiska kyrkor och hem har bränts ner, medlemmar i den koptiska minoriteten har blivit fysiskt attackerade och deras egendomar har rånats."

Kopter pressade av militanta islamister

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten, skriver TT. Kopterna är den största gruppen. I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av islamism. I grova drag brukar andelen kristna i Egypten anges till en tiondel av Egyptens 91 miljoner invånare, men utvandring gör att gruppen minskar.

Påve Fransiskus till Egypten

Katolska kyrkans påve Franciskus, som höll palmsöndagsmässa vid Peterskyrkan i Rom, fördömde attentatet i Tanta, händelsen i Alexandria hade då inte inträffat ännu. Påven riktade också en vädjan till bland andra vapentillverkare om stopp för dödliga vapen.

Franciskus ska enligt tidigare planer besöka Egypten i slutet av månaden. Han kommer att träffa både religiösa ledare, bland andra koptiska kyrkans påve Tawadros II, och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

David Wingren och TT