21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Missionsbåten Elidas akuta kris avvärjd

Ett nytt avtal med banken och ett varmt stöd från Elidas gamla och nya givare har avvärjt den akuta krisen som hotade missionsbåtens framtid.

Ålandsbanken har backat från kravet på att missionsbåten Elida ska betala in 2,5 miljoner kronor i extra amortering senast den sista augusti som villkor för att förlänga lånet som organisationen har på sitt fartyg. I stället har banken och Elida träffat ett avtal som innebär att Elida ska amortera av 3,5 miljoner kronor under de kommande fem åren, uppger Elidas vd och kapten Stefan Abrahamsson för Dagen.

Dessutom har parterna träffat avtal om en ny räntesats på lånet.

– Vi har fått en ränta på 2,25 procent, vilket är relativt lågt i fartygssammanhang. Vi har fått en ny avbetalningsplan och lovat banken att vi ska buffra upp för att klara av de framtida avbetalningarna, säger Abrahamsson.

Det var i april i år som Elidas ledning fick chockbeskedet att långivaren Ålandsbanken krävde en extra avbetalning på lånet senast den 30 augusti. Orsaken var den kraftiga nedgången på båtmarknaden och bankens behov av ökad säkerhet.

När det i början av augusti stod klart att organisationen inte skulle få ihop hela summan innan deadline gick Elida ut med en offentlig vädjan om hjälp (Dagen 12/8). Enligt Stefan Abrahamsson har gensvaret varit enormt.

– Vi har fått in över en miljon kronor i insamlingskampanjen. Det mesta har varit relativt små summor från vanliga människor, 100, 500 eller 1 000 kronor.

Besättningen är överväldigad av offerviljan och berättar om människor som hört av sig och velat hjälpa.

– En fattigpensionär hörde av sig och sa att han själv inte hade pengar att ge, men att han gick till kyrkan och fick två kompisar att skänka 1 000 var. En annan ringde och sa: "Jag kan inte fylla i att jag ska betala i fem år, för jag vet inte om jag lever så länge. Så jag betalar in för fem år med en gång." En före detta konfirmand har skrivit upp sig på att betala in femtio kronor i månaden, berättar kaptenen.

– Vi är så oerhört tacksamma, det handlar ju om stora summor för människor som inte själva har så mycket.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar