Moder Teresa blir ett helgon på söndag

Rom, Kolkata, Tirana - och Stockholm rustar för att fira Moder Teresa. På söndag blir hon helgon i katolska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Firandet är världsomspännande, hennes Barmhärtighetsmissionärer (Missionaries of Charity) finns i dag i över hälften av världens länder.

– Vi försöker göra det hon gjorde: ge Jesus till människorna, säger syster Cecilette i Fisksätra utanför Stockholm.

Flera hunda tusen pilgrimer

Hon är en av åtta systrar som bor och jobbar i Sverige. Mitt i det dagliga arbetet förbereder de sig för festen, som för Sveriges del kulminerar med en tacksägelsemässa i katolska domkyrkan i Stockholm på söndag kväll.

Själva helgonförklaringen sker på Petersplatsen i Rom under en mässa klockan 10.00, med efterföljande Angelusbön klockan 12.00. Flera hundra tusen pilgrimer väntas, bland dem biskopar från Indien och Albanien (Moder Teresas födelseland) och flera statsöverhuvuden. Under hela veckan har man främst i Indien och Rom kunnat se utställningar om hennes liv och budskap, firat mässor och gudstjänser.

En niodagarsbön

För systrarnas del går förberedelserna främst ut på att be, bland annat en novena, en niodagarsbön som har utlysts över hela den katolska världen.

– Det här är en extra bra tid att be om den saliga Moder Teresas förbön till vår allsmäktige Gud. Många ber just nu i hemmen och kyrkorna. Vi ber för de äldre och sjuka, för de ensamma. Man kan be för sig själv eller för hela landet, säger syster Cecilette.

”Vi bor i ett rikt land”

Hon skrattar lite när jag nämner att man ju egentligen förknippar Moder Teresa-systrar med de allra fattigaste länderna i världen. Så vad gör de i Sverige?

– Ja, vi bor i ett rikt land. Men det finns en annan sorts fattigdom här. Inte materiell, som i Indien där människor saknar mat och vatten, utan andlig och själslig. Det finns en ensamhet, marginaliserade människor som ingen bryr sig om. Vi tröstar och erbjuder förbön och sällskap. Och ibland hjälper vi till ekonomiskt också, om vi själva har pengar. För vi har ju både hemlösa och papperslösa. Men vi gör det mycket diskret, av respekt för deras värdighet. Det sa Moder Teresa alltid: Respektera varje människas värdighet.

Vid sidan av Indien, där Moder Teresa arbetade och grundade Missionaries of Charity, tycks glädjen vara störst i Albanien, då nunnan, även om hon föddes i det som i dag är Makedonien, var av albansk nationalitet. Sedan saligförklaringen 2003 firar Albanien Moder Teresa-dagen varje 19 oktober och man har uppkallat både Tiranas flygplats och näst största torg efter henne.

– För oss var hon ett helgon redan när hon levde, säger Albaniens ambassadör vid den Heliga stolen, Visar Zhiti, till Romereports.com.

Okänd i hemlandet

Men faktum är att under hennes livstid visste få albaner vem hon var. I den stränga kommunistiska diktaturen, där ateismen var inskriven i grundlagen, sågs hon som statens fiende och det var förbjudet att ens tala om henne. Enligt dokument som nyligen avslöjats av Balkan Investigative Reporting Network övervakades hon av regimens spioner som regelbundet rapporterade om hennes inblandning i ”Vatikanens fientliga aktiviteter riktade mot den albanska staten”.

Fotnot: Kolkata är det officiella namnet på staden som fram till 2001 officiellt hette Calcutta.

Statsministeromröstning