Moder Teresa-systrar mördade i terrorattack

16 personer, varav 4 nunnor, mördades i en terroristattack på ett vårdhem som drivs av Moder Teresa-systrar i Jemen.– Vi känner smärta men är stolta över våra systrar­ som väljer att stanna kvar och tjäna människorna, säger en av systrarna inom Missionaries of Charity i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i fredags som fyra beväpnade män sköt ihjäl 16 personer på ett vårdhem för gamla och funktionshindrade som drivs av Moder Teresas Missionaries of Charity i staden Aden i Jemen. Bland de dödade finns fyra nunnor, en vakt och flera medarbetare.

Det är oklart huruvida några av de boende har kommit till skada. Enligt ögonvittnen, vars berättelser återges i flera internationella medier, gick förövarna runt, satte handfängsel på offren och sköt dem i huvudet. En nunna och en präst uppges också ha tagits med av attentatsmännen när de flydde från platsen. Prästen, som kommer från Kerala i Indien, ska ha tagit tillflykt till ålderdomshemmet, sedan han lämnat en tidigare vistelseort i landet där man ansåg att han inte längre kunde vara trygg.

Två av de dödade systrarna var från Rwanda, en från Indien och en från Kenya. En syster, föreståndarinnan, överlevde tack vare hjälp från människor som gömde henne i ett kylskåp.

Systrarna inom Missionaries of Charity i Sverige fick höra om attacken bara timmar efter den ägde rum.

– Vi känner smärta för det som har hänt, men vi är framförallt stolta över våra systrar som väljer att stanna kvar och tjäna de mest utsatta människorna trots att de själva utsätts för fara, säger en av nunnorna i den lilla kommuniteten som finns i Fisksätra utanför Stockholm.

Stannade kvar trots hot

Hon vill inte uppge sitt eget namn utan säger sig tala för hela kommuniteten när hon går med på att kort kommentera den brutala attacken i Jemen.

– Vi är glada över våra medsystrars mod. Att de trots hot och våld stannar kvar och är trogna sin kallelse att gå i Jesu fotspår och tjäna de allra fattigaste och mest utsatta människorna. Det är en vacker och ödmjuk tjänst. Våra medsystrar finns på många platser där de utsätts för dödshot. Men om Gud vill att vi ska dö så är vi beredda att göra det. Våra medsystrar har visat att vi älskar Herren och våra medmänniskor ända till slutet.

Har funnits sedan 1992

Enligt Sunita Kumar, talesperson för Missionaries of Charity i Kalkutta intervjuad i ABC-News, hade de indiska systrarna uppmanats komma hem till Indien men insisterat på att stanna kvar i Jemen för att fortsätta tjäna människorna där.

Missionaries of Charity har funnits i Jemen sedan 1973. Moder Teresa öppnade vårdhemmet i Aden 1992. I dag bor där mellan 60 och 80 äldre. Kongregationen i Jemen utsattes för en liknande attack 1998, i staden Hodeida, då tre nunnor mördades.

Vid denna tidnings pressläggning har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dådet, men det spekuleras att attentatsmännen kan tillhöra en lokal IS-gruppering. IS och Yemens al-Quaida har utnyttjat det pågående inbördeskriget och tagit kontroll över flera städer. Aden har drabbats att ett flertal självmordsattentat och flera kyrkor har angripits och förstörts.

Påven Franciskus har vid två tillfällen sedan i fredags fördömt attacken och kallat de mördade för ”den moderna tidens martyrer”.

– De gav sitt blod för kyrkan, sa han vid söndagens bön i Rom.