Moder Teresa- systrarna stannar kvar i Jemen

Missionaries of Charity kommer inte att lämna Jemen. Det är beskedet efter den blodiga attacken i fredags då fyra nunnor mördades kallblodigt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Moder Teresas Missionaries of Charity lovar att stanna kvar och fortsätta sitt arbete i Jemen, enligt ett uttalande från kongregationen som överlämnats till den katolska nyhetsbyrån Fides.

”Vi ska fortsätta att tjäna de fattiga och de behövande”, skriver man. ”Moder Teresa begav sig till de mest avlägsna platser i världen, oberoende av den lokala situationen.”

Överlevande syster reser hem

Under tiden fortsätter förberedelserna för att ta hem den enda överlevande systern, vårhemmets föreståndare, syster Sally, till Indien. Missionaries of Charity beslutade att kalla hem syster Sally efter attentatet. Det var i fredags som systrarnas vårdhem för gamla i hamnstaden Aden i Jemen utsattes för en attack av fyra tungt beväpnade män. 16 personer dödades, av dem fyra nunnor.

Läs tidigare artikel: Moder Teresa-systrar mördade i terrorattack

Undersökningen av mordplatsen visade att systrarna hade på sig köksförkläden när de mördades. Enligt lokalbefolkningen var systrarna mycket omtyckta och uppskattade av folket i staden.

Inga spår av kidnappad präst

Förövarna har fortfarande inte identifierats. Inte heller har man några spår efter den präst som fanns på vårdhemmet vid tiden för attacken och som uppges ha kidnappats av terroristerna.

– Vi tror att han hålls kvar av angriparna. Jemenitiska myndigheter söker efter honom, men hittills utan resultat, säger biskop Paul Hinder, den apostoliska vikarien i Saudiarabien, till Fides.

Övervägde inte att lämna

Han berättar också att han tog upp frågan om systrarna kunde fortsätta sitt arbete i Jemen för ett år sedan, när inbördes­kriget mellan regeringsstyrkor och Huthi-rebeller bröt ut.

– De (systrarna) sa till mig att det inte fanns något att diskutera. De skulle inte lämna vad som än hände, berättar biskopen.

– Det var ganska klart att det inte handlade om att visa hjältemod. Det var systrarnas rena vilja att följa Jesus. Jag respekterar systrarnas beslut och är övertygad om att deras martyrskap kommer att hjälpa andra kristna som bor på Arabiska halvön.

Attacken mot Moder Teresa-systrarna

Fyra systrar, en vakt, flera medhjälpare och funktionshindrade boende mördades vid en blodig attack mot Missionaries of Charity’s vårdhem för gamla den 4 mars.

Förövarna var fyra beväpnade män.

Ingen organisation har tagit på sig dådet men man misstänker att en lokal IS-gruppering kan stå bakom.