21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Mona Walter manifesterar för religionsfrihet trots motstånd

Konvertiten Mona Walter och organisationen ”Set my people free” planerar en manifestation för religionsfrihet i Stockholmsförorten Rinkeby i morgon. Men det var nära att den inte blev av.

Walter blev nyligen uppmärksammad efter ett inslag i SVT:s Aktuellt som handlade om radikalisering i svenska förorter. Hon och reportern blev då bortjagade och några av männen Walter mötte kallade henne ”hora” och sa att ”detta är inte Sverige”.

Vill inte provocera

Men i morgon kommer hon tillbaka till Rinkeby.

– Vi ska ha en demonstration för att uppmärksamma att vi har religionsfrihet i Sverige. Många vet inte om det.

– De vet heller inte att man kan byta religion utan att bli straffad.

Det var dock nära att manifestationen inte blev av alls. Polisen ville först hänvisa Mona Walter till stadsdelen Rissne i Sundbyberg. Men för henne var det viktigt att vara just i Rinkeby.

– Det beror på att det lever många muslimer som inte vet om sina rättigheter där. Deras ledare berättar inte för dem att man får byta religion. Jag kommer att rikta kritik mot sharia­lagen som dömer människor till döden.

Är syftet med manifestationen att provocera?

– Nej, det är det inte. Men jag har rätt att kritisera företeelser som är odemokratiska. Jag uppmanar inte folk att lämna sin religion, men jag vill berätta att du har ett val och peka på ett bättre alternativ, säger hon.

Under manifestationen kommer olika medlemmar i organisationen ”Set My People Free” uppmärksamma religiöst förtryck i olika delar av Mellan­östern.

– Vi kan inte vara tysta. Jag som lever i en demokrati måste prata för dem som inte har någon röst. För de muslimska kvinnorna i Iran till exempel. Och de som vill följa sharialagar i Sverige måste lära sig att det är svensk lag som gäller i Sverige.

Har fått polistillstånd

Polisen har gett tillstånd till ett torgmöte i Rinkeby mellan 12 och 14. Man vill dock inte säga något om eventuell hotbild mot samlingen.

– Vi gör alltid en hotbilds­bedömning och sen vidtar vi åtgärder utifrån den. Men exakt vad vi gör kommenterar vi inte, varken kring hotbilder eller om antalet poliser på plats, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Joakim Lundgren

Joakim Lundgren är reporter på Dagen.

Fler artiklar