Mordförsök på Denis Mukwege

I torsdagskväll utsattes doktorn Denis Mukwege, känd för sitt arbete med våldtäktsoffer i DR Kongo, för ett mordförsök. Fyra beväpnade personer tog sig in i hans hem, och en av hans livvakter dödades.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var på kvällen, vid sjutiden, som fyra civilt klädda män tog sig in i familjen Mukweges hus i Bukavu. Två av familjens döttrar plus en av deras vänner var hemma och tvingades att sitta stilla på golvet och vänta. Efter en halvtimme kommer Denis Mukwege i sin bil.

Efter att en av männen tvingat honom ut ur bilen, och krävt att han ska överlämna nycklarna, försöker en säkerhetsvakt som familjen har ingripa. Det är oklart om även han var en del av gisslan. När säkerhetsvaken försökte agera blev han skjuten.

Efter det försökte männen även att skjuta Denis Mukwege, som liggandes på marken lyckas undgå att bli träffad. De fyra männen flydde i Mukweges bil, som de snart bytte ut mot en annan bil.

Uppgifterna om det som inträffat kommer från PMU:s medarbetare nere i DR Kongo, som i ett pressmeddelande redogjort för hela händelseförloppet. Vilka angriparna var är oklart.

Familjen mår bra rent fysiskt, men har blivit illa berörd av vad som hänt, berättar Maria Bard från PMU.

Fanns det någon hotbild mot Mukwege?

– Ja, det har funnits länge, med olika intensitet. Men det som vi är oroande över är att två människorättsaktivister blivit utsatta för övergrepp under så pass kort tid.

Dagen rapporterade nyligen om hur pingstpastorn Banyene Bulhere kidnappades, och släpptes efter en kort tid. Han tillhör samma pingstförsamling som Denis Mukwege, som efter kidnappningen har varit orolig och sagt att hotbilden mot honom själv ökat.

– Rättssäkerheten i DR Kongo är minimal och yttrandefriheten begränsas alltmer. Som samarbetspartner känner vi en oro för detta, och vi vill att Sveriges regering gör allt de kan för att uppmana den kongolesiska regeringen att göra mer för att skydda sin befolkning, säger Maria Bard.

PMU (Pingströrelsens Utvecklingssamarbete) har tillsammans med Läkarmissionen och Sida varit med och byggt upp Panzisjukhuset där Denis Mukwege är verksam. De administrerar också arbetet med kvinnor som utsätts för sexuellt våld, ett arbete som gjort att Panzisjukhuset blivit känt för omvärlden. Denis Mukwege har själv fått ta emot ett antal priser för sin insats, och har flera gånger besökt Sverige, senast i somras då han var på plats under Almedalsveckan.