Mormonkyrkan erkänner att grundaren Joseph Smith hade 40 fruar

Joseph Smith, som på 1800-talet grundade mormonkyrkan, hade omkring 40 fruar.
Tidigare har kyrkan hävdat att han levde i ett parförhållande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i en essä som ska ge fördjupad kunskap om samfundets historia som mormonkyrkan, eller Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga som de själva vill kalla sig, erkänner att grundaren Joseph Smith hade väldigt många fruar. Det har knappast varit någon hemlighet, men det är något som kyrkan själv inte talat högt om tidigare.

Kyrkan grundades i USA 1830, och till en början så var polygami tillåtet. 1890 ändrades det, efter påtryckningar från den amerikanska staten, även om vissa grenar av kyrkan fortsatta att tillämpa månggifte efter det.

När nu mormonkyrkan själv öppet berättar om grundarens många fruar hävdar de samtidigt att Joseph Smith gifte sig med så många kvinnor på uppmaning av Gud. Han fick besök av änglar som uppmanade, och i vissa fall hotade, honom till månggifte, bland annat med hänvisning till hur polygami praktiserades i Gamla Testamentet.

 

Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga har sitt högsäte i delstaten Utah i USA, men mormonkyrkan är i dag spridd över stora delar av jorden och finns även i Sverige.

Det som särskiljer kyrkan från andra kristna kyrkor är att de vid sidan om Bibeln även tror på de uppenbarelser som Joseph Smith fick, samt den bok som han sägs ha hittat, Mormons bok. Boken beskriver hur Jesus uppenbarat sig för människorna på den amerikanska kontinenten.

Mormons bok brukar få kritik för att den värld som beskrivs inte sägs stämma överens med den historiska verklighet den påstås beskriva.