Mukwege får alternativa Nobelpriset

Den kristna läkaren Denis Mukwege är en av fyra personer som tilldelats årets Right Livelihood pris. Han får det för sitt arbete bland våldtagna kvinnor på Panzisjukhuset i DR Kongo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”För sitt modiga arbete med att bota kvinnor som överlevt sexuellt våld under krig och för att ha lyft frågan om dess orsaker.” Så lyder motiveringen till årets Right Livelihood-pristagare, Denis Mukwege.

Chefsläkaren på Panzisjukhuset har genom åren fått allt mer internationell uppmärksamhet och han är glad och tacksam för utmärkelsen.

– Jag ser nu fram emot att åter få komma till Sverige, ett land där jag har många vänner som genom åren stöttat mitt arbete. Denna gång kommer jag för att ta emot ett mycket ärofyllt pris. Ett pris som ger mig anledning att ännu en gång lyfta frågan om att vi måste skapa fred i Kongo. Hoppet får aldrig lämna oss och våra röster får aldrig tystna, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande.

”Priset för riktigt levnadssätt”

Panzisjukhuset i Bukavu byggdes av Cepac, en kongolesisk pingströrelse och det samarbetar nära med de svenska kristna hjälporganisationerna PMU och Läkarmissionen.

Right Livelihood-priset brukar även kallas det alternativa Nobelpriset. Det har delats ut sedan 1980 och bland annat gått till personer som Astrid Lindgren och Amy Goodman. Prissumman motsvarar cirka 1,5 miljoner kronor.

Daniel Wistrand