Mukwege-filmen kommer att sändas på SVT

UR har köpt in dokumentärfilmen om den kongolesiske läkaren Denis Mukwege.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Filmen "The Man Who Mends Women" var nyligen på Sverigeturné, och visades i församlingar, på biografer och i riksdagen. Med på turnén var huvudrollsinnehavaren själv, läkaren, pastorn och människorättsaktivisten Denis Mukwege, som på flera håll i landet berättade om sin livsgärning, att hjälpa våldtagna kvinnor i konfliktens DR Kongo.

Nu ser det ut som att Thierry Michels dokumentärfilm kommer att nå en större publik, då UR köpt in filmen. Filmen kommer att sändas nästa år, på Kunskapskanalen samt på SVT Play, skriver PMU på sin hemsida. Vilket datum är dock inte spikat i nuläget.

PMU är pingströrelsens hjälporganisation, och har varit med och finansierat Panzisjukhuset där Denis Mukwege är verksam.

Viktig film

– Dokumentären ”The Man Who Mends Women” är en viktig film särskilt med tanke på det jobb som Denis Mukwege gör för att hjälpa kvinnor och barn som varit utsatta för sexuellt våld och som därigenom lidit stor skada både fysiskt och psykiskt, säger UR:s inköpare Susanne Folkesson, enligt PMU.

Hon säger att genom att sprida kvinnornas berättelser, så är det ett försök att få stopp på dessa barbariska handlingar.

– Dr Mukwege jobbar dessutom för att pressa det internationella samfundet till att ta ställning för att få slut på kriget, eftersom kriget till stor del handlar om kontrollen över konfliktmetaller som används i vår dagliga teknologi, är det något som omvärlden skulle kunna påverka och bidrar till att filmen är högaktuell.