Mukweges vädjan till svensk pingströrelse

Prisbelönta doktor Denis Mukwege vädjar direkt till svensk pingströrelse att agera för fred i Kongo – ihop med pingströrelsen CEPAC i landet.
- Vi vill ropa för rättvisa, fred och ett upprättat Kongo, säger Urban Ringbäck, föreståndare för Smyrnaförsamlingen i Göteborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var vid den nationella pingstpastorskonferensen i Stockholm som vädjan från Denis Mukwege, känd för sitt arbete med våldtagna kvinnor i Kongo, framfördes på lördagen. De senaste 20 åren har 5-6 miljoner människor i Kongo mist livet och kvinnor och barn utsätts för våld och förnedring.

- Svenska pastorer kan hjälpa till att kasta ljus på situationen i Kongo, i gruvorna, utnyttjandet av barn i väpnade grupper och kvinnors fruktansvärda förhållanden, sa Denis Mukwege via ett filmat inslag som vände sig direkt till svenskarna i lokalen.

Den 20 maj förbereds en stor manifestation i Bukavu i Östra Kongo, där den kongolesiska pingströrelsen CEPAC, med närmare en miljon medlemmar, hoppas att tiotusentals ska marschera för fred i Kongo i staden. I slutet av 2016 planeras presidentval i landet, vilket gör det här året extra viktigt för Kongo.

Runt samma datum, 20 maj, uppmanar pastor Urban Ringbäck de svenska pingstförsamlingarna att på olika sätt uppmärksamma Kongos situation, och väcka opinion också här i Sverige och Europa.

Redan är en Facebooksida skapad under rubriken ”Tillsammans för fred i DR Kongo” (facebook.com/fredikongo).

Efter ett ledarskifte i det kongolesiska pingstsamfundet CEPAC i somras agerar kyrkorna nu för första gången offentligt för fred i landet och för att presidentvalet ska genomföras på ett lugnt sätt. Urban Ringbäck var på plats i Kongo, när flera pastorer i rörelsen i somras gav uttryck för att det nu är dags att göra sin röst hörd.

- När vi då pratade med Denis Mukwege beskrev han kyrkorna i Kongo som en ”sovande jätte” med kraft att förändra landet.  När trummorna nu börjar slå i landet vill vi banka allt vi kan för fred också här i Sverige, säger Urban Ringbäck.

Svensk pingströrelse har en hundraårig relation med Kongo, och goda relationer också med övrig kristenhet i Sverige, säger Ringbäck.

Att engagemang för Kongo-frågan finns visade sig bland annat genom 31-åriga Victoria Edströms Facebooksinlägg om våldtagna kvinnor, som fått över 60 000 delningar på några dagar efter att hon besökt Kongo och Denis Mukwege, där hennes syster arbetar på Panzisjukhuset.

På lördagen riktade hon sig till de svenska pingstpastorerna:

- Hoppet är att vi alla kan göra något litet. Vi ska inte underskatta ringarna på vattnet det kan ge, sa hon.