Muslimska ledare: kristna måste beskyddas

Över 250 muslimska ledare, forskare och statsledare samlades nyligen i Marocko för att skriva under en deklaration. Här slår man fast att muslimer bör bejaka religionsfrihet i de länder där muslimer är i majoritet, och att terrorism måste bekämpas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ledarna samlades mellan 25 och 27 januari i Marrakech i Marocko. Inspirationskällan till det nu antagna dokumentet är profeten Muhammeds avtal med judar och icke-muslimska araber, ett avtal som slöts på 600-talet. I detta avtal finns instruktioner om hur en religiöst pluralistisk stat bör styras. Profetens avtal ger, menar undertecknarna av den nu antagna deklarationen, en mall för hur länder med muslimsk majoritet bör styras. Avtalet är "i linje med FN:s deklarationer och andra liknande dokument, så som Deklarationen om de mänskliga rättigheterna", står det i den antagna deklarationen.

Deklarationen tar särskilt fasta på de delar som talar om "rörelsefrihet, rätten att äga, ömsesidig solidaritet och försvarsarbete, samt rättssystem och likhet inför lagen", skriver Christianity Today. När det gäller religionsfrihet skriver man att man vill "skapa en bred rörelse för att skapa rättvis behandling av religiösa minoriteter i muslimska länder".

Dokumentet riktar skarp kritik mot de krafter som man menar har förstört förtroendet för muslimer genom terrorhandlingar och aggression, och man manar ledare och troende att bekämpa all form av extremism och terrorism. Inte heller fördöms avfall från muslimsk tro.

I Christianity Today berättar pastor Bob Roberts från en av Texas megakyrkor att han är "alldeles tagen" av vad han har sett under de dagar som samlingen pågick. Han valde att åka till Marrakech eftersom han själv arbetat med att bygga relationer mellan muslimer och kristna.

- Det här är en toppkonferens bestående av shejker, religiösa ledare, och stormuftis från de ledande muslimska länderna. Och de lyckades få till en deklaration som talar om religionsfrihet och som deklarerar att våld aldrig kan användas i islams namn.

Konferensen leddes av 80-åriga shejken Abdallah Bin Bayyah från Förenade Arabemiraten. Han är ledare för en organisation som vill verka för fred och samförstånd i muslimska länder, en organisation som tillsammans med marockanska staten också stod som värd för konferensen. Ett stort antal evangelikala kristna fanns med som gäster, skriver Christianity Today. Bland andra fanns Rick Love från Peace Catalyst International och Travis Wussow från Southern Baptist Convention´s Ethics and Religious Liberty Commission på plats.