24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Nasa avfärdar profetia

En profetia om att en asteroid snart ska träffa jorden med förödande konsekvenser har fått så stor spridning att amerikanska NASA sett sig nödgade att gå ut med lugnande besked till befolkningen.

1 av 2

För fem år sedan uttalade pastor Efrain Rodriguez orden som sedan spridits och debatterats, inte minst i sociala medier. Huvuddragen i budskapet talar om en stor asteroid som ska slå ner på jorden i närheten av Puerto Rico. 300 meter höga flodvågor kommer att skölja in över östra USA, Mexico, Centralamerika och Sydamerika, men hela världen kommer att påverkas på ett eller annat sätt.

12 på Richterskalan

Profetian berättar vidare om en jordbävning med 12 på Richterskalan och att jorden under tre dygn kommer att sluta rotera kring sin egen axel. Pest och massdöd kommer att följa i katastrofens spår. Guds vrede över människans ondska och likgiltighet ligger bakom. 35 miljoner amerikaner ska dö. Allt enligt Rodriguez.

Enligt vissa uppgifter ska katastrofen inträffa i slutet av september 2015, något som dock dementeras på den Facebook-sida där profetian sprids. Där understryks att händelserna visserligen kommer att inträffa snart, men att ingen vet någon exakt tidpunkt.

Offentligt uttalande

Såväl Efrain Rodriguez själv som en rad andra kristna har hört av sig till den amerikanska rymdstyrelsen NASA för att varna för den kommande händelsen, så att de kan vara beredda att evakuera människor när det väl inträffar. Trycket har blivit så stort att NASA nu uttalat sig offentligt i ärendet.

– Det finns ingen vetenskaplig grund – inte gnuttan av ett bevis – för att en asteroid ska kollidera med jorden i det här tidsperspektivet, skriver Paul Chodas, chef för NASA:s Near-Earth object-kontor vid the Jet Propulsion Laboratory.

”De känner till den”

Därmed bekräftar han en del av profetian som talar om att just NASA kommer att förneka alla farhågor om att jorden ska drabbas av en asteroidkrock. Enligt pastor Rodriguez känner myndigheterna till den annalkande asteroiden och har även försökt att stoppa den, men förgäves.De håller informationen hemlig för att undvika masspanik och rika och mäktiga personer har satsat tid och pengar på att bygga skyddsrum.

Uppmärksamhet internationellt

Det är inte bara i kristna kretsar som saken uppmärksammats. Internationell press, däribland brittiska Daily Mail, har rapporterat om domedagsprofetian. Tidningen har bland annat talat med partikelfysikern, professor Brian Cox, som uppger att jorden visst löper stor risk att träffas av en stor asteroid. Det har varit nära, säger han, och förklarar att det är inte alls säkert att man ser asteroiden komma. En sådan händelse inträffade bara för ett tag sedan.

– Vi såg den inte. Vi såg den när den var på väg bort, men om den hade haft bara en lite annan kurs hade den utplånat oss. Dessa saker inträffar, sa Cox till Daily Mail.

”Inte sista gången”

Detta är inte första gången NASA dementerar att asteroider eller andra himlakroppar ska ödelägga jorden.

– Förmodligen är det inte sista gången domedagen får ställas in. Det ser ut att vara en årlig favorit på internet, skriver NASA i ett uttalande som citeras av norska Vårt Land.

På internet finns massor att läsa om Efrain Rodruiguez förutsägelser, men ytterst lite om vem han själv är. Bara att han är en pastor från Puerto Rico. På ett flertal ställen kallas han också för ”självutnämnd profet”.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar