Nationalister flirtar med kristna

De främlingsfientliga partierna är på frammarsch i Europa. I 18 av 28 EU-länder är nationalistiska partier redan invalda i EU-parlamentet, och många av dem hävdar sig vara kristna.– Man spelar på motsättningarna mellan kristendom och islam, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Av EU:s 28 medlemsländer har 18 av dem röstat in nationalistiska partier till EU-parlamentet. 21 länder har minst ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Och på flera håll har nationalistpartier blivit vågmästare. I Lettland och Nederländerna samarbetar sittande regering med nationalistiska partier. En genomgående trend för partierna är att de presenterar sig som kristna, något som dessutom kan ha lockat röster från troende.

Kristendom och islam

– Nationalister vill tillbaka till ursprunget där kyrkan var en symbol och en del av nationen. Så gör även SD i Sverige. Man spelar på motsättningarna mellan kristendom och islam, hävdar att det finns ett hot från islam, och så blir kyrkan en murbräcka, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

Missnöje med globaliseringen

Han tror att spridningen av nationalistiska partier främst beror på missnöje med globaliseringen och EU i stort. Men i EU-parlamentet får partierna ofta svårt att samarbeta med varandra.

– De tycker olika i nästan alla sakfrågor. Som man kan tänka sig blir det svårt att samarbeta internationellt om man är nationalist.

20 mandat var

Under valet kommer han hålla ögonen på Storbritanniens ”United Kingdom Independence Party, UKIP”, och Frankrikes ”Front National”.

– Opinionsundersökningarna visar att UKIP och Front National kommer att få runt 20 mandat var i EU-parlamentet, säger han.

45,5 procents valdeltagande

Han spår även att Sverigedemokraterna, som har hittills är utan mandat, kommer in i EU-parlamentet i EU-valet.

– De är minst benägna att få röster eftersom alla är EU-motståndare och de är svårast att få iväg till vallokalen. Men SD kommer klara ett mandat, säger Andreas Johansson Heinö.

I förra EU-valet hade Sverige ett röstdeltagande på 45,5 procent. Flera kända profiler uppmuntrar nu via sociala medier och sajter som höjrösten.se att gå och rösta för att ”hejda rasismens framfart i EU-parlamentet”.