Nedlagda gravstenar upprör i Vollsjö

Nya regler efter en dödsolycka gör att många gravstenar lagts ned på landets kyrkogårdar. Men i Vollsjö fick gravvårdsägarna ingen information.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Av säkerhetsskäl har tiousentals gravstenar lagts ner på kyrkogårdar runt om i landet. Men i Vollssjö församling i Skåne fick gravvårdsägarna inget veta, vilket blev en chock för många.

-Jag trodde att det var ett sabotage, säger Siv Håkansson som upptäckte att stenen som prydde hennes föräldrars grav inte längre stod upprätt utan fällts ned, till SVT.

Anställda på kyrkoförvaltningen hade ordnat detta, men informationen om att så hade skett hade inte nått henne. Det gjorde henne besviken och ledsen.

Församlingen säger i en kommentar att det var ett misstag och att man borde ha meddelat åtgärden så att gravägarna visste vad som vändade när de kom till sina anhörigas gravar.

-Vi har väl inte tänkt till ordentligt utan vi har följt de rekomendationer vi har fått, säger Lars Ohlsson ordförande kyrkorådet i Vollsjö församling.

Förklaringen till att många gravstenar fälls är att de inte är tillräckligt stabila utan riskerar att skada någon. En åttaårig flicka i Västergötland dog efter att ha fått en gravsten över sig.