Nordkorea släpper kanadensisk pastor

Nordkorea har, mitt i ordkriget med omvärlden, frigett den livstidsdömde kanadensiska pastorn Hyeon Soo Lim som arbetat med humanitär mission i landet. Premiärminister Trudeau tackar nu Sverige som bistått vid frigivningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete anklagad för "omstörtande verksamhet". Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att diskutera fallet.

Sverige bistod vid frigivning

Även Sverige har spelat en viktig roll i frigivandet. Som ett av få västerländska länder med ambasad i Pyongyang fungerar Sverige som skyddsmakt åt bland annat USA och Kanada.

– Kanadas regering var aktivt involverad på alla nivåer i Lims fall. Jag vill särskilt tacka Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, för att man bistått oss, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau, i ett officiellt uttalande kring frigivningen av pastorn, Hyeon Soo Lim.

Över 100 besök till Nordkorea

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Han dömdes i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Han ska ha besökt Nordkorea över hundra gånger för att genom sin församling i Kanada stötta och arbeta med ett vårdhem, ett daghem och ett barn hem i landet.

Vägrade dyrka ledaren Kim Jong-un

Det var efter hans senaste resa i början av 2015 som Lim och hans församling förlorade kontakten med varandra.

Strax senare framträdde han i Nordkoreansk tv och erkände under tårar att han bland annat underminerat dyrkan av Nordkoreas ledare Kim-Jong-un.

Tillbaka under torsdagen

Lim väntas återvända till Kanada på torsdagen och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst, på begäran av hans fru, enligt en källa.

– Det har bekräftats att kanadensiska tjänstemän och läkare flyger med pastor Lim, säger källan.

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

Oskar Hannler och TT

Lilla Erstagården