Nordkorea: Vi har provsprängt en vätebomb

Regimen i Nordkorea meddelade på söndagsmorgonen att man med "total framgång" provsprängt en vätebomb. Reaktionerna är starka runtom i världen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bomben som Nordkorea har provsprängt uppges vara gjord för att kunna bäras av en kryssningsrobot, och bedöms av omvärlden vara mycket starkare än tidigare varianter, skriver TT.

Nyheten om provsprängningen kom på morgonen svensk tid i en nordkoreansk nyhetssändning. Beskedet ackompanjerades av propagandabilder på militärparader i Pyongjang.

Omvärlden kunde registrera ett stort jordskalv, som i USA uppmättes till magnituden 6,3. Japans meteorologiska myndigheter bedömer enligt Reuters att den utlösta energin är minst tio gånger så stor som vid Nordkoreas kärnvapentest för ett år sedan.

Politiska ledare världen över var snabba med att fördöma provsprängningarna.

Japans premiärminister kallar provskjutningen "fullständigt oacceptabel". Konservativa ledaren Tanya Plibersek i Australien säger att konflikten på den koreanska halvön är "det största hotet mot fred och stabilitet i vår region". Tidigare utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att testet starkt provocerar länder som Kina och USA. Och Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter: "Nordkoreas kärnvapentest gör situationen värre och hotar den internationella freden. FN:s roll är viktig".