Nu finns evangelierna på meänkieli

De fyra evangelietexterna är nu officiellt översatta till minoritetsspråket meänkieli.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det har hunnit gå 30 år sedan författaren Bengt Pohjanen först började översätta Markusevangeliet till meänkieli, eller tornedalsfinska som språket också kallas. Men nu har en helt färsk översättning av alla fyra evangelier blivit klar. I lördags, på tornedalingarnas dag, överlämnades översättningen högtidligt till biskop Hans Stiglund i Övertorneå.

– Det var roligt att vara med vid överlämnandet och jag är naturligtvis stolt över arbetet, säger Bengt Pohjanen. Han gläds över de reaktioner som översättningen redan mött.

– Jag vet redan nu att intresset är stort. Människor berörs av att få läsa och höra – översättningen finns som ljudbok också – evangelierna på sitt eget språk. Budskapet talar till dem på ett nytt sätt.

 

Inspirerad av "Raggarbibeln"

 

När Bengt Pohjanen började översätta Markusevangeliet 1987 kom inspirationen från Eric Grönlunds språkligt mycket fria översättning av Markusevangeliet från 1962, som kom att bli känd som "Raggarbibeln".

– Jag ville göra översättningen lättläst, för yngre personer.

Sedan har Bengt Pohjanen, som samtidigt varit en drivande kraft i utvecklingen av meänkieli, genom åren fortsatt att översätta evangelierna, men den översättning som nu presenterats är helt nygjord och blir den första officiella evangelietexten på språket.

Det har varit en utmaning att överföra den grekiska grundtexten till tornedalingarnas språk, konstaterar Bengt Pohjanen.

– Översättningsarbete är alltid svårt, och jag har översatt allt från Shakespeare till juridik. Men det är en rolig utmaning varje gång att försöka hitta lösningar till metaforer och bildspråk, och hitta något motsvarande och skapa ett helt nytt skriftspråk.

 

När evangelierna nu är klara hoppas Bengt Pohjanen på att hinna översätta flera till av Bibelns böcker.

– Jag tror inte jag kan låta bli, och Apostlagärningarna är först i tur. Sen får vi se hur många år nådens herre beskär, jag är ändå 73 år gammal.