Nu kommer Arbetsdomstolens dom i fallet Ellinor Grimmark

Samvetsfrihet eller inte. I morgon, onsdag, kommer Arbetsdomstolens dom i fallet med den uppmärksammade kristna barnmorskan Ellinor Grimmark.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi har alla lagar på vår sida, sa Ellinor Grimmark till Dagen, under en kort paus då förhandlingarna pågick inne på Arbetsdomstolen.

Det var i slutet av januari som hennes fall togs upp, och i morgon, onsdag, meddelar Arbetsdomstolen sin dom i tvisten mellan Ellinor Grimmark och Region Jönköping.

Vill ha samvetsfrihet 

Bakgrunden är att Ellinor Grimmark inte fick det barnmorskejobb hon blivit utlovad, och efter det har hon först vänt sig till DO, och sedan till domstolsväsendet.

I tingsrätten fick Region Jönköping rätt, och då ärendet överklagades landade det på Arbetsdomstolens bord. Ellinor Grimmark säger själv att hon vill ha samvetsfrihet, att hon inte vill medverka vid aborter, och att det hänger ihop med hennes kristna tro.

– Det är för mig fullständigt omöjligt. Jag kan inte, sa hon till Dagen då frågan om aborter kom på tal.

Fått ekonomiskt stöd av amerikansk organisation

Vid förhandlingarna i Arbetsdomstolen rapporterade Ekot att Ellinor Grimmark fått stöd av den kristna organisationen Alliance Defending Freedom (ADF), vilket också TT rapporterar om nu igen inför den stundande domen.

Starkt motstånd mot samvetsfrihet

Att det finns ett starkt motstånd mot samvetsfrihet märks också av att RFSU och Vårdförbundet, med flera, inför Arbetsdomstolens dom gått ut med en debattartikel i Aftonbladet där de varnar för konsekvenserna.

– Låt inte barnmorskan, hennes ombud och andra abortmotståndares agenda skaka grunderna i svensk aborträtt och nästla in ett osäkerhetsmoment, lyder deras argument.

Jobbar i dag i Norge

Ellinor Grimmark jobbar i dag som barnmorska i Norge, där hon tillåts jobba utan att behöva utföra aborter. Förlorar hon målet i Arbetsdomstolen kan ärendet mycket väl överklagas till Europadomstolen. Hennes juridiska ombud Ruth Nordström har tidigare sagt att de kommer att driva fallet dit, om alla vägar till samvetsfrihet stängs av domstolar i Sverige.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar