Ny bok försvarar de kristna friskolornas existens

”Tio orsaker till att kristna skolor behövs” är titeln på boken som presenterades i samband med ett (G) som i Gud-seminarie i Almedalen, och ges ut av Kristna friskolerådet och Claphaminstitutet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är en skrift med tio olika artiklar som är skrivna utifrån en viss frustration, säger Sven Magnusson, vice ordförande i Kristna friskolerådet.

Han är författaren av boken, och viftar stolt med den precis efter att seminariet ”Vad har Gud i skolan att göra” tagit slut.

Sven Magnusson säger sig vara trött på att behöva försvara något som är bra för samhället, och säger att han skrivit boken för att bemöta vad han menar är felaktiga uppfattningar om kristna friskolor.

– Det handlar om att de skulle vara segregerande, men också om bilden av vad som försiggår överhuvudtaget på de kristna friskolorna, säger Sven Magnusson.

Den 70-sidiga boken spänner över en rad ämnen, som att religiösa friskolor skyddas av internationella konventioner, att sekularism kan bli intolerant samt att kristendom har ett socialt patos, en vilja att göra gott.

Varför handlar boken bara om kristna skolor och inte religiösa i allmänhet?

– Det är de kristna skolorna jag känner till, sedan är de här argumenten hållbara för alla religiösa skolor.

De som vill förbjuda religiösa friskolor, kommer de att lyckas?

– Nej, de internationella konventionerna är så tydliga, det finns ingen väg att komma runt det, säger Sven Magnusson, och hänvisar till Europakonventionen.

– Men det är oroväckande att så många politiker vill rucka på så fundamentala mänskliga rättigheter.

Per Ewert är direktor på Claphaminstitutet, som är med och ger ut boken.

Varför behövs en bok som försvarar kristna friskolor?

– För att det uppstått en sådan oerhörd politisk press från S och L under våren. Det är angeläget att presentera sakliga argument som tar upp just de kristna skolornas rätt att existera.

Även Per Ewert vill betona att bara för att man tar upp de kristna skolornas situation innebär det inte att boken är polemisk mot skolor som drivs av andra religiösa samfund.

– Men diskussionen är så allmän, så ibland är det viktigt att även betona rättigheterna för den största konfessionen.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar

(G) som i Gud i Almedalen

  • Vad är (G) som i Gud?
    Det är namnet på ett samarbete i Almedalen mellan tidningen Dagen, Frälsningsarmén och Pingst FFS. Vi anordnar seminarier, debatter och samtal i Krukmakarens hus under Almedalsveckan.