”Ny EFK-ledare måste inte komma från EFK”

Evangeliska frikyrkans styrelse öppnar dörren för att nästa missionsdirektor kan hämtas från något annat trossamfund än EFK – och tar nu ställning för att yttersta samfundsledningen bör bestå av en duo eller trio.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ytterligare två och en halv vecka – fram till 26 september – har enskilda och församlingar inom Evangeliska frikyrkan möjlighet att nominera namn, eller lämna in synpunkter till EFK:s styrelse om vad som är viktigt angående en ny samfundsledare efter Daniel Norburg.

Oväntad avgång

Den tidigare missionsdirektorn avgick oväntat, plötsligt och i förtid i början av mars efter en förtroendekris mellan styrelsen och Norburg angående hans ledarskap.

Läs också: Detta har hänt: Vinterns ledningskris i EFK

 

Efter en stökig tid, där också några styrelseledamöter har lämnat, sänder nytillträdde styrelseordföranden Owe Anbäcken bland annat följande signaler angående nästa samfundsledare:

– Vi är inte stenhårt bundna vid att det måste vara en EFK:are. Det viktiga är att det är en varmt troende människa.

– Det kan vara en duo eller en trio – och lite olika procentsatser. Någon måste vara uppåt 100 procent och vara van att leda organisationer, tror vi. Men sedan kan vi göra kompletteringar med exempelvis internationell erfarenhet, där vi har ett stort arbete.

– Och det måste inte vara en pastor. Finns det människor som har lett större organisationer – en förening eller ett företag med 50-100 anställda – så är det intressant. Men självklart måste vi också ha någon med teologisk kompetens, säger Owe Anbäcken.

Han framhåller vidare att styrelsen eftersträvar en så öppen process som möjligt – något det på senare tid har talats mycket om i samband med partiledarbyten i de politiska partierna. EFK:s styrelse säger att det exempelvis kan bli aktuellt med offentliga hearings.

– Utifrån vårt perspektiv får det vara hur öppet som helst. Vi har inga hemligheter. Men vi måste också ha respekt för människors arbetssituation att det ibland kan vara svårt att gå ut med att man söker nytt jobb.

Någon självskriven kandidat att efterträda den tidigare missionsdirektorn Daniel Norburg verkar det inte finnas i dagsläget, enligt vad Dagen erfar vid en koll med några ledare i EFK-församlingar utspridda i landet.

Fullt upp med det lokala

Få vill nämna namn över huvudtaget med hänvisning till att de inte har kommit så långt i processerna i de lokala kyrkorna. De har just nu fullt upp med den egna höststarten, uppger de. Ingen av de församlingar Dagen talar med har ännu kommit in med någon nominering eller synpunkt, men flera kan vara på gång.

– Vi tror att den som leder arbetet på EFK:s kontor också bör ha andra kvalifikationer än att ha varit en duktig pastor. Och vi känner stort förtroende för dem som har utgjort missionsledningen och som finns kvar, säger Anton Fagerstedt, pastor i Korskyrkan i Norrköping.

Efterlyser djärv ledare

Carlos Villablanca, pastor i Hyllie Park-kyrkan i Malmö, menar att EFK måste fortsätta vara en missionerande rörelse och plantera nya församlingar, och att man därför bör leta efter en djärv ledare.

Styrelseordförande Owe Anbäcken berättar att en referensgrupp på tio-talet personer kommer att jobba vidare med nomineringarna framöver, och också fördjupa vad EFK menar med olika uppsatta kriterier för tjänsten.

Läs fler artiklar om Evangeliska frikyrkan

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta: Tidsplan för rekrytering av ny ledare för EFK

26 sept: Nomineringsperioden till ny missionsdirektor avslutas.

6-7 okt: Beslutas vem eller vilka styrelsen önskar gå vidare med.

25 nov: (alternativt 27 januari 2018). Beslut om förslag på en eller flera personer.

10-12 maj 2018: Vid EFK:s kongress under Kristi himmelsfärdshelgen ska en ny missions-direktor väljas.

Statsministeromröstning