Ny utredning i Knutby

Polisen i Uppsala kommer att utreda om Knutbypastorn Åsa Waldau gjort sig skyldig till olaga hot.
Bakgrunden är en anmälan från en ung kvinna som nyligen lämnade församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Allt började med att Helena, 20, såg en tv-intervju med Åsa Waldau. Hon blev så fascinerad av Waldaus utstrålning att hon bestämde sig för att ta kontakt. Genom nummerupplysningen fick hon tag på pastorns mobilnummer och en tät sms-kontakt inleddes.

Helenas tillvaro har varit turbulent de senaste åren. När kontakten med Åsa Waldau inleddes bodde hon på ett familjehem utanför Stockholm. Placeringen på hemmet var helt frivillig och när Helena, efter en längre tids kontakt med Waldau, fick erbjudande om att komma till Knutby nappade hon.

Efter ungefär en månad i Knutby kände hon sig inte bekväm och lämnade därför församlingen. Men kontakterna med Åsa Waldau har enligt Helena fortsatt, främst via sms.

– Hon säger att hon älskar mig och att hon vill att vi ska vara tillsammans, berättade Helena när Dagen träffade henne på tisdagen i förra veckan.

Andligt maktspråk

Men alla meddelanden har inte varit lika kärleksfulla. Flera av de meddelanden som Helena visar upp för Dagen präglas av ett andligt maktspråk av hotfull karaktär. ”Jag förmodar att du är medveten om din situation o va djävulen planerat. Jag älskar dig o önskar att allt ska bli bra för dig… Men är det värt att gå rakt in i hans fälla? Du kan inte ta dig därifrån någonsin. Gud kan inte längre skydda dig. Jag kramar dig i hjärtat…Åsa”, står det i ett av sms:en. I ett annat meddelande talas om att Helena ska ”ner i graven störta” och att hon ska ”dö en våldsam död”.

Sent i tisdags kväll träffade Helena, tillsammans med läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt, två poliser från Uppsala. Mötet slutade med att Helena och Robèrt lämnade en polisanmälan mot Åsa Waldau.

– Ja, det stämmer att anmälan lämnats. Vi har också fattat beslut om att inleda förundersökning. Brottsrubriceringen är olaga hot, berättar Christer Nordström, presstalesman på polisen i Uppsala.

Åklagaren i ärendet är Anne Sjöblom, känd för att tillsammans med åklagaren Elin Blank ha drivit processerna mot barnflickan och Helge Fossmo.

– Det här kommer att hanteras som vilken utredning som helst. Jag ser inga problem med att jag tidigare arbetat med Knutbyfallet. I det ärendet var ju Åsa Waldau målsägande, nu är hon misstänkt. Det händer ofta att vi åklagare hanterar den typen av situationer, säger Sjöblom.

Kim Wincent, föreståndare för Filadelfiaförsamlingen i Knutby ställer sig avvisande till anklagelserna om hot.

– Jag ser de här påståendena som helt grundlösa. Jag hoppas att polisen kommer att kunna visa att det här inte stämmer.

Jag har ju sett en del av de aktuella sms-meddelandena. Jag kan naturligtvis inte säga om de verkligen kommer från Åsa men de fanns i den här tjejens telefon. Har du några kommentarer till det?

– Man kan ju fejka sms också. Jag ser fram emot vad polisutredningen kommer fram till.

Christer Nordström och Anne Sjöblom är båda mycket förtegna om vilken bevisning som finns. Enligt uppgifter till Dagen ska Helenas mobiltelefon, där de aktuella meddelandena finns, ha lämnats in till polisen på en annan ort.

– Jag vet inte om den lämnats in eller inte, säger Anne Sjöblom.

Fotnot: Helena heter egentligen något annat.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar