Nya momsregler slår hårt mot utsatta

Tiotals miljoner av stödet till utsatta i Sverige och utomlands är på väg att frysa inne på grund av de nya momsreglerna för second handbutiker.– Det är oroväckande att vi inte får stöd av den sittande regeringen, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hon är också ordförande i intresseorganisationen Ideell Second Hand som nu för en intensiv kamp för att få politiskt stöd för en lagändring. På torsdag har organisationen ett möte med finansdepartementet.

– Vi hoppas mycket på det mötet, säger hon.

Politiker i oppositionen stöder deras krav men hon saknar några bra svar från de berörda ministrarna.

Samma tema återkommer

I helgen rapporterade SVT att enbart Stockholms stadsmission räknar med extra kostnader på 13 miljoner kronor för det här året, utifrån den omsättning de har i dag. För Stadsmissionens del innebär det att några planerade integrations- och arbetsmarknadsprojekt för ungdomar inte genomförs.

När Dagen talar med second hand-ansvariga i olika butiker återkommer samma tema: Överskottet till verksamheten som hittills gått till bistånds- och hjälpprojekt minskas drastiskt.

Föreningen Ideell Second Hand beräknar att de ideella butikerna bidrar med ungefär 200 miljoner kronor till människor i socialt utsatta situationer. Dessutom erbjuder man över 7 000 människor arbetsträning.

Du har sagt att det bara är en tidsfråga innan verksamheten tvingas lägga ned, gäller det alla?

– Alla vi ideella aktörer har lite olika förutsättningar. Det vi har gemensamt är att överskottet går till människor som lever i social utsatthet. Nu ringer nästa dagligen aktörer ute i landet till mig och är fruktansvärt oroliga. På mycket kort sikt kan vi minska delar av verksamheten, men på längre sikt kommer vi inte att finnas kvar.

Caroline Andermatt påpekar att behoven i samhället inte försvinner. Hon menar också att det finns fler aspekter än bara de uteblivna biståndsprojekten.

”Har inte förstått”

Hon tror att makthavarna inte fullt ut förstått alla delar av second handverksamheten:

–  Man har kanske tittat uteslutande på butiksverksamheten. Däremot har man inte förstått att vi inte längre kommer att kunna erbjuda rehabilitering och arbetsträning, vi kommer inte att kunna hjälpa kommunerna att nå sina miljömål, bland annat.

Har du någon förståelse för argumentet att ni konkurrerar med vintage- och antikaffärer?

– Nej. Vi har ju inget värde att dra av momsen från, som de kommersiella aktörerna har.

Hur bråttom är det?

–  Något måste hända här och nu! Nu har vi pratat med många och mött mycket förståelse men någon måste agera.

– Det finns en osäkerhet kring vad som gäller, så vi vet faktiskt inte vad vi ska göra nu, säger Caroline Andermatt.

”Måste följa de lagar som gäller”

Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning kommenterar debatten på verkets hemsida:

– Klargörandet om att vissa ideella föreningar som säljer second hand-varor i större skala behöver momsregistrera sig har väckt debatt och frågor. Men Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger hon.

Fakta:

Här är de nya momsreglerna

Skatteverket beslutade i september 2014 att ideell second hand ska betala 25 procent i moms, om de har öppet mer än 24 timmar i veckan. Majoriteten av personalen måste också vara volontärer. Annars konkurrerar de med kommersiell second handverksamhet. Bakom beslutet ligger en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Kampanj startad

Organisationen Ideell Second Hand, ett nätverk för ideella second handbutiker, har startat en kampanj mot Skatteverkets nya regler.

I kampanjen ingår också en namninsamling, dels på internet dels i butikerna. Namninsamlingen på nätet startade den 14 januari och de hade igår (tisdag) samlat över 5 000 namn.

Debatt