Nyheter

Abbas är söndagsskollärare i Linköping – nu ska han utvisas

Stor ilska i Missionskyrkan i Linköping efter att församlingsmedlemmen Abbas ska utvisas. Ett cykellyse fick avgörande konsekvenser.

1 av 2

– Det var en väldigt speciell stämning på gudstjänsten i söndags, berättar Marcus Lind, pastor och föreståndare för Missionskyrkan i Linköping.

Då blev det känt för alla att Abbas, en av de engagerade medlemmarna, hade tagits av polisen och förts till Migrationsverkets förvar i Åstorp för att inom kort utvisas till Afghanistan.

Abbas är en av de konvertiter som inte anses genuin och hade fått avslag på sin asylansökan.

Marcus Lind berättar att Abbas, som snart fyller 20 år, döptes sommaren 2017 efter att ha varit med en tid i församlingen.

– Jag var själv med på dopet, då hade han under en tid bott hos en familj i församlingen efter att han inte fått kvar sitt boende, berättar Marcus Lind.

Vilken roll har han i församlingen?

– Han är aktiv på olika sätt, han har varit med och lett gudstjänster, han har assisterat vid nattvarden och han finns också med som söndagsskollärare och engagerar sig också i vår tonårsverksamhet. Han är också med i en hemgrupp.

Mer engagerad än andra jämnåriga

Marcus Lind säger att utifrån hans perspektiv som pastor tvivlar han inte på att Abbas är kristen och har även skrivit intyg till Migrationsverket för att påtala det.

– Jag har reflekterat över det här, inte minst när jag undervisar konfirmander och svenska ungdomar som vi döper i tidiga tonåren. Abbas är absolut i nivå med dem, och när det gäller engagemang så är han mycket mer engagerad än andra jämnåriga.

– Jag bedömer honom absolut som genuint kristen. Hade jag inte gjort det skulle jag ha tvingats utesluta flera hundra medlemmar ur församlingen, säger Marcus Lind.

Bra svar på teologiska frågor

Marcus Lind har också följt Abbas under asylprocessen och tycker själv att han svarat väl på de teologiska frågor som han fått.

– Han redogjorde för sakrament och högtider, men det var inte tillräckligt, berättar han.

Problemet var snarare att Abbas inte på ett tillräckligt fördjupande sätt kunde beskriva sina känslor för sin nya religion.

– Han uttryckte att han var kär i Jesus, att tron är kärlek och att han mött Jesus i drömmar. Men det var inte tillräckligt djupt, berättar Marcus Lind.

Läs också Här är kristendomsfrågorna Migrationsverket ställer till asylsökande som konverterat
 

"Handlar inte om religiös övertygelse"

Migrationsverket gör en annan bedömning och menar att konversionen är ytlig och engagemanget i kyrkan tolkas mer som en social gemenskap än att Abbas har en genuin kristen tro.

Även Migrationsdomstolen har samma resonemang, där de menar att Abbas konvertering främst har sin grund i kyrkans sociala sammanhang och i familjen han bor hos.

"Det handlar inte om religiös övertygelse, utan konverteringen har präglats av den kultur och de människor han mött i Sverige", skriver domstolen.

Där slår de också fast att Abbas inte kommer att leva som konvertit vid en utvisning.

Greps på väg från kyrkan

Att Abbas fått avslag på sin asylansökan var känt i församlingen, men enligt Marcus Lind jobbade man febrilt med hans fall, bland annat hade en ansökan om verkställighetshinder skickats in så att han inte skulle kunna utvisas. Tanken var också att överklaga domen till Europadomstolen.

Men i torsdags tog allt en ny vändning. Abbas hade varit på besök i Mikaelskyrkan i Ryd, på deras sportlovskväll. Han skulle skjutsa hem en vän till närliggande Skäggetorp på en cykel.

Men cykellyset fungerade inte och de blev stoppade av polisen.

– De stod och pratade lugnt i tio till femton minuter, berättar Marcus Lind.

Till slut uppmanades de att visa sina identitetskort, och då såg poliserna att Abbas LMA-kort hade gått ut och de plockade in honom i polisbilen för att sedan sätta honom i häktet. Två dagar senare skickades han vidare till förvaret nere i Skåne.

Polisen anmälda för tjänstefel

Marcus Lind menar att polisen agerat helt felaktigt och en polisanmälan för tjänstefel har lämnats in, bland annat för att Abbas har följt de juridiska spelreglerna och inte hållit sig undangömd.

Ilskan och engagemanget är nu stort i församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan. Flera medlemmar har redan varit på besök på förvaret i Skåne, Abbas lyfts fram i förbönerna och förhoppningen finns att hitta ett sätt att stoppa utvisningen.

Läs också Talibaner, får jag be om lite mer ordning och reda när ni hotar konvertiter!

Fler artiklar för dig