Nyheter

Kyrkan samlingsplats efter tragedi i Laxå

I ett litet samhälle i Laxå hittades på måndagen ett äldre par döda, i vad som misstänks vara ett mord- och självmordsdåd. Chockade ortsbor söker sig nu till församlingshemmet där de får stöd.

Ett gift par i 65-årsåldern hittades på måndagen döda i ett litet samhälle i Laxå kommun. Enligt Aftonbladet påträffades kropparna utanför en lanthandel.

Under tisdagen bekräftade polisen för Aftonbladet att händelsen utreds som ett mord och ett självmord.

"Väldigt omtyckta"

Paret var kända av alla på den lilla orten, berättar kommunchef Harry Lundin för Dagen.

– Absolut de var väldigt omtyckta, de var två profiler som var välkända på orten, säger kommunchef Harry Lundin till Dagen.

Händelsen har förstås varit chockartad.

– Folk är förstämda, många är nog fortfarande i en form av chockfas, konstaterar Harry Lundin.

Öppnat för samtal

Under måndagen öppnades församlingshemmet på orten för de som ville få någon att prata med, och kommunens Posom-grupp (Posom = psykiskt och socialt omhändertagande) är också inkopplad, och även under tisdagen hålls församlingshemmet öppet, berättar Harry Lundin.

– Vi har bemannat med minst två personer från nio till 18 om folk kommer och behöver prata. Sen tar vi ställning senare till om vi ska fortsätta i kväll eller i morgon. Många pratar nog också med grannar och bekanta.

Minnesstund

Anna Eriksson är vikarierande kyrkoherde i Bodarne pastorat. Hon berättar för Dagen på tisdagsförmiddagen att kyrkan just beslutat om en minnesstund, som ska hållas klockan 18 på söndag kväll. I församlingshemmet finns flera medarbetare från kyrkan och kommunen under tisdagen, och kanske längre.

– Vi får se hur behoven är, hur människor mår, säger Anna Eriksson och tillägger att behovet av samtal är stort.

– Många förstår inte vad som hänt och kan inte tro att det är sant. Man behöver få prata av sig och möta andra.

Viktig funktion

Att kyrkan finns som mötesplats vid sådana här tragiska händelser fyller en viktig funktion, tror kyrkoherden.

– Jag tror personligen att det viktigaste i en sådan här situation är att få möta människor och bli lite buren. Vi behöver bära varandra.

Anna Eriksson berättar att hon pratat med dem som var med och öppnade upp församlingshemmet redan under tisdagsförmiddagen efter att händelsen blev känd.

– De hade i princip stannat hela dagen, och det blev en form av eget sorgearbeta att vara där, serva andra med kaffe och göra något av det svåra.

Läs även | Över 200 bönesamlingar under nationaldagen

Fler artiklar för dig