Nyheter

Pingstkyrkan i Umeå vill bygga ny kyrka – ihop med Dalkarlså folkhögskola

Pingstkyrkan i Umeå skulle vilja bygga en ny kyrka – och samlokalisera med folkhögskolan Dalkarlså. Församlingen funderar nu över två alternativa platser.

I början av oktober presenterade pingstförsamlingens styrelse de två förslagen för de cirka 1 100 medlemmarna, efter att ha utrett saken.

Den ena idén handlar om att riva den nuvarande pingstkyrkan – en vit tegelbyggnad strax utanför centrum – och bygga en ny kyrka och skollokaler på samma tomt.

Nära universitetet

Den nuvarande kyrkan byggdes ursprungligen på 1930-talet och är tillbygd under "Hela-kyrkan-sjunger-perioden" på 1970-talet.

Det andra förslaget handlar om att i stället bygga nytt i stadsdelen Ålidhem, som kan beskrivas som ett centrumnära område med eget affärscentrum i anslutning till universitet och sjukhuset i sydöstra Umeå.

I stadsdelen Ålidhem bedriver redan pingströrelsens folkhögskola Dalkarlså sin utbildningsverksamhet sedan något år tillbaka med totalt cirka 200 deltagare ihop med filialerna i Örnsköldsvik och Lycksele.

– Den bärande idén i det här är att vi genom samverkan och samlokalisering mellan pingstkyrkan och Dalkarlsås folkhögskola ska bli starkare på de områden där våra verksamheter sammanfaller, säger Ulf Sundkvist, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan.

Betjäna församlingar

Han drömmer en stor sal där församlingen kan fira gudstjänst med alla generationer. Vidare om att kunna utbilda människor som inte har gått färdigt gymnasiet, samtidigt som man betjänar församlingar i norr med bibelskola och ledarkurser.

– Jag ser gärna en kreativ utbildning som kan hjälpa församlingarna att bygga gudstjänster för framtiden. Den skulle bli starkare om vi gjorde det tillsammans.

Saknar mingelytor

I den nuvarande pingstkyrkan saknar han samvaro- och mingelytor, liksom tillräckliga barn- och ungdomslokaler. Kurslokalerna för Akademi för ledarskap och teologi, ALT, är inte tillfredställande. Expeditionen finns i två nedslitna lägenheter.

Både Ulf Sundkvist och pastor Erik Bryskhe i grannförsamlingen Korskyrkan (EFK) uttrycker glädje över ett gott ekumeniskt klimat i Umeå, och säger till Dagen att de inte konkurrerar även om båda bygger nytt.

Läs mer Korskyrkan i Umeå satsar – inviger nybyggd kyrka

Fler artiklar för dig