23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Uppsala Pingst bryter också med Visjon Norge

Uppsala Pingst lämnade samarbetet med kristna tv-kanalen Visjon Norge i början av mars. – Deras insamlingsstrategi blev droppen, säger pastor Dan Salomonsson.

En efter en hoppar församlingar och kristna organisationer av samarbetet med Visjon Norge. Dan Salomonsson, pastor och föreståndare i Uppsala Pingst, förklarar att de hoppade av i början av mars.

– Redan för ett och ett halvt år sedan framförde vi synpunkter. Sedan dess har vi har haft en kontinuerlig dialog där vi haft invändningar mot kanalens inriktning, berättar han.

Vad innebär det konkret?

– Vi vänder oss mot deras insamlingsmetoder. Droppen för oss var när en pastor i början av året uppmanade tittarna att skänka 2 020 kronor för att få gudomligt beskydd mot corona.

– En sådan teologi ställer vi inte upp på, förklarar han för Dagen.

Uppsala Pingst har sänt program via satellit på Visjon Norge (och Vision Sverige) i ungefär fyra år.

Det handlar dels om gudstjänster i Sverige och dels ett intervjuprogram med titeln "Min väg mitt Liv" som visats i Sverige och Norge.

Invänder mot innehållet i program

Dan Salomonsson har själv varit programledare för det senare programmet och betonar att inga personliga konflikter ligger bakom att församlingen valt att avsluta samarbetet.

– De jobbar professionellt med inspelningarna och vi har blivit mycket bra bemötta av de som arbetat för att få allting att funka med till exempel teknik. Våra invändningar gäller helt och hållet innehållet i flera program.

Läs mer Livets ord bryter omedelbart med Visjon Norge

"Ställer oss inte bakom framgångsteologi"

Dan Salomonsson har själv varit på plats i Norge för att samtala med Jan Hanvold, Gawdat Mitrios och andra på Visjon Norge. Det har inte gett det resultat han hoppats på.

– Alla gör vi fel ibland, men här gäller det en slarvig teologi, en framgångsteologi i botten, som vi inte ställer oss bakom. Därför har vi valt att avbryta samarbetet, förklarar Dan Salomonsson.

Han pekar också på att Evangeliesenteret finns bland de kristna organisationer som valt att lämna.

– Det är en viktig aktör som bidragit med en stor del av programutbudet på Visjon Norge.

Uppsala Pingst jobbar nu vidare med att göra tv-program tillsammans med TBN Nordic, som man haft ett samarbete med i flera år.

– Vi sörjer att vi tvingades avsluta med Visjon Norge men gläder oss åt samarbetet med TBN Nordic. Det är viktigt att det kristna budskapet når så många som möjligt.

Önskar kanalen tagit avstånd

Även evangelisten Carl-Gustaf Severin, som varit en av kanalens profiler och medverkat i mellan 100 och 150 program under ett par tre år, är kritisk till vissa inslag.

– Jag har sagt att jag är kritisk och hade önskat att Jan Hanvold tydligt hade tagit avstånd från en del överdrifter, säger han och syftar framför allt på insamlingsmetoderna.

Han har dock inte medverkat med nya program i kanalen under en tid, och det är oklart om det blir en fortsättning.

– Jag har inte haft tid att engagera mig i programverksamheten eftersom jag har fullt upp med Heart of Evangelism, säger han och syftar på organisationen han har tillsammans med Hans Weichbrodt och Sebastian Stakset.

Läs också Norea mediemisjon bryter med TV Visjon Norge efter skandalerna

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar