11-åriga Ebba Åkerlunds grav vandaliserad – igen

11-åriga Ebba Åkerlund var ett av dödsoffren i samband med terroristattentatet på Drottninggatan. Nu har hennes gravplats saboterats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ebba Åkerlunds gravplats finns på Adolf Fredriks kyrkogård, en kort bit från Drottninggatan där hon förlorade sitt liv när terroristen Akilov körde sin vansinnesfärd med lastbilen.

Nu har gravplatsen råkat ut för sabotage, för andra gången på kort tid.

– Föräldrarna upptäckte att graven var stökig och i oreda. Vi uppmanade dem att polisanmäla och ta bilder, säger Roger Gärtner, komminister, till Kyrkans tidning.

Avbrutna blommor

Nallar hade flyttats från platsen, blommor brutits av och en dekoration på gravstenen var avbruten. Det är andra gången på kort tid som gravplatsen saboteras och liknande saker har hänt med andra gravar på kyrkogården. Särskilt en gravplats har under två års tid varit extra utsatt.

Roger Gärtner har sin teori om varför.

– En likhet mellan gravarna är att det funnits bilder på gravarna. På den första graven är bilden borttagen nu. Och då kanske fokus har flyttats till den andra graven. Dessutom är det är två unga kvinnors gravar det handlar om, säger Roger Gärtner till Kyrkans tidning.

Läs mer: Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning
 

Diskuterar kameraövervakning

Vilka åtgärder som församlingen kan vidta är inte klart ännu, det beror delvis på kostnaden för kameraövervakning och väktare. Kyrkogården ligger som sagt i centrala Stockholm och det rör sig mycket folk på området. Men det viktigaste är enligt Gärtner att man omedelbart kontaktar polisen om man ser något otillbörligt hända på kyrkogården.

Läs mer om terrorattacken på Drottninggatan

Alla tidigare artiklar