114-årig ortodox munk överlevde covid-19

Den etiopiske munken Tilahun Woldemichael behandlades i tre veckor på sjukhus efter att ha blivit smittad av coronaviruset. Trots sin mycket höga ålder överlevde han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Med tanke på att personer över 70 år ses som en riskgrupp borde oddsen för den 114-årige Tilahun Woldemichael inte ha varit speciellt goda.

Men han får ses som ett levande bevis på att det inte bara är hög ålder som gör att människor dör i covid-19.

Tre veckor

I tre veckors tid behandlades han på ett sjukhus innan han kunde återvända till sitt hem i Addis Abeba, till släktens stora glädje.

Förutom andningshjälp behandlades Tilahun Woldemichael också med stereoiden dexamethasone, ett läkemedel som har börjat testas på personer som allvarligt sjuknat in i covid-19. Förhoppningen är att det här är ett preparat som ska kunna rädda livet på flera personer i den pågående pandemin.

Läs mer Carola Häggkvist: Jag har suttit i karantän med covid-19

 

En halv miljon

Dödstalen i covid-19 uppgår numera till över en halv miljon människor världen över. Viruset har än så länge drabbat Europa och Amerika värst, medan Afrika är den kontinent som hittills kommit lindrigast undan.

I Etiopien har drygt hundra personer dött i covid-19 och det finns nästan 6 000 bekräftade fall i landet.

Läs mer Karin Wiborn om de dramatiska veckorna med covid-19

Läs mer om Coronaviruset

Alla tidigare artiklar
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord