12-procentsspärren kan rädda Kristdemokraterna

12-procentsspärren kan göra att KD hänger kvar i riksdagen. Men det är inget scenario som partiets företrädare planerar för.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokraterna går en hård match mot fyraprocentspärren. I de flesta opinionsmätinngar hamnar de under riksdagsspärren och partiets framtid i politikens finrum hänger på en skör tråd. Men även om partiet inte skulle klara den vanliga riksdagsspärren finns det en räddningsplanka, 12-procentspärren.

Den är inte lika omskriven som 4-procentsspärren, och inget parti har hittills suttit på ett riksdagsmandat enbart utifrån den.

Jönköping KD:s räddning

Men för KD kan det vara möjligt. I så fall krävs det 12 procent i en riksdagsvalkrets, vilka till stor del är uppdelade efter länen. För Kristdemokraternas del handlar det då om att lyckas i Jönköpings län, där 12 procents stöd kan räcka till två riksdagsmandat.

Detta tänkbara scenario togs upp i ett reportage i Ekots lördagsintervju där den mytomspunna 12-procentsspärren beskrevs som ett alternativt sätt att komma in i riksdagen, men att ingen hittills lyckats med det.

Ingen strategi

Och för KD, som suttit i riksdagen sedan 1991, är det här knappast en strategi att luta sig emot. Målet är satt långt högre än så.

– Det är för dåligt, det skulle ge oss bara två mandat, vi skulle vilja ha minst 20, säger Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen för KD och hemmahörande i Mullsjö strax utanför Jönköping, då han uttalar sig i Ekots lördagsintervju.

Även Andreas Sturesson, kommunalråd i Jönköping, hoppas att KD:s väl och ve inte vilar på rösterna från Småland och dömer ut 12-procentsspärren som tänkbar strategi.

Men i förra valet kom partiet nästan upp i dessa siffror i Jönköpings län. En framgång som kommunalrådet förklarar med att KD visat att de kan ta ansvar.

– Många har avfärdat det med att frikyrkligheten är stor här, säger Andreas Sturesson.

Han menar dock att KD når ut långt utanför kyrkväggarna i Jönköping.

– Det är för att vi visat att vi kan styra.

Ebba besöker Nyhem

Men få tvivlar nog på att KD:s framgångar i "bibelbältet" till viss del hänger ihop med det frikyrkligt präglade Småland. Samtidigt kan partiet i dag inte ta de kristna väljarnas röst för givna. När Dagen i samarbete med Sifo nyligen undersökte vad kyrkobesökare ska rösta på fick KD ovanligt lågt resultat, 10 procent. Frågan är om partiet nu är på väg att lägga in en extra växel i jakt på dem som traditionellt pekats ut som kärnväljare?

Att Ebba Busch Thor bestämt sig att åka till Nyhemsveckan, pingströrelsens stora sommarkonferens strax utanför Mullsjö, är ett tecken på det. På måndag har hon aviserat att komma dit för att delta i gudstjänster och prata politik med pingstvänner.

Nyhem lockar människor från hela Sverige, men visst, hit kommer också folk från närområdet som kan se till att KD håller sig kvar i riksdagen även om de bommar fyraprocentsspärren.

Läs mer: Ebba Busch Thor besöker nyhemsveckan - det ska hon göra där
 

Kristna värdepartiet satsar

Men ett hot mot att KD ska nå 12-procentsspärren i Jönköpings län är Kristna värdepartiet. Partiet har grundats i protest mot KD:s abortpolitik och har som uttalat mål att sno KD-röster. De ställer upp i valet för andra gången.

Någon större röstmagnet är Kristna värdepartiet inte. Men i det här valet har de satsat på en helt ny strategi, att nå de frikyrkliga kommunerna i bibelbältet och på så sätt sakta börja bygga upp en regional maktbas. Med andra ord satsar de på att nå exakt samma väljare som kan rädda KD kvar i riksdagen via 12-procentspärren.

Läs mer: KD:s störste optimist tror på 12 procent
 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs mer om svenska valet 2018

Alla tidigare artiklar
Debatt